Реклама / Ads
3| 4236 |22.01.2024 НОВИНИ

Денков с амбиция: До 6 март кабинетът да е готов

.
Кабинетът с имената на всички министри ще бъде готов на 6 март, когато настоящото правителство подаде оставка, заяви пред журналисти премиерът акад. Николай Денков. Амбицията на настоящото правителство е новият състав да бъде внесен още тогава за разглеждане в Народното събрание. 
 

Премиерът е във Варна във връзка с откриването на дълбоководен басейн във Висшето военноморско училище.

 

Разговорите за механизма на ротацията продължават. На първо място ще се уточнява с чий мандат. Рокади в кабинета ще има. Заявките са направени и от двете страни като според намеренията това ще се случи след предварителна оценка на работата на отделните министри.

 

“В момента с Мария Габриел оглеждаме изпълнението на програмата, в близките дни ще започнем тези разговори, но още не сме обсъждали имена”, коментира Денков.

 

Всички дадоха заявки, че няма да има резки движения, защото всяка смяна на министри може да попречи на изпълнението на управленската програма. Кои министри конкретно ще бъдат сменени - не се знае със сигурност. Ясно е, че промените ще се осъществят по взаимно съгласие, според заявките и на двете страни. Посочване на имена няма да има. 





“Знам, че винаги има няколко месеца необходими за един министър да влезе в работата и да усвои как да работи с администрацията. Всяка смяна, особено за по-кратки периоди, е доста рискова, ако няма готов човек, който да поеме задачата”, посочи още министър-председателят. 

 

Възможно е главата си да загуби спортният министър Димитър Илиев, въпреки че самият той не вижда пропуски в работата си. От няколко дни името на Илиев се върти в медиите заради корупционния скандал в спортното министерство. Смята се, че целта е той да бъде свален от поста си при ротацията, защото е спрял схемите в ММС. 

 

Спокоен за поста си е и министърът на екологията Юлиян Попов.


Има една потвърдена смяна - тази на здравният министър Христо Хинков. Самият той заяви, че сам е решил да напусне поста си след ротацията. Румен Христов от СДС посочи вчера обаче, че остава негативната оценка върху работата му заради скандалите с УМБАЛСМ “Пирогов”.


Спекулира се и с министрите-анонимници - онези, които не са познати на обществото, защото не са били достатъчно активни в работата си.





Засега изглежда спокойни могат да бъдат транспортният министър Георги Гвоздейков и регионалният министър Андрей Цеков. 


Въпросът с вътрешния министър Калин Стоянов не създава напрежение над повърхността, въпреки че заради скандалите с протеста срещу ръководството на БФС и полицейското насилие срещу протестиращи. Именно тогава се заговори за това чий точно министър е Стоянов като от ГЕРБ се обявиха в негова защита. 


Възможно е постът си да запази и министърът на електронното управление Александър Йоловски, който също разбуни духовете в сглобката, но не загуби поста си, въпреки скандалите с доклада на ДАНС и машинния вот на изборите. Йоловски се оплака от заплахи и поиска да му бъде назначена охрана. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6655 |22.01.2024 ПП-ДБ иска замразяване на "Камчия" и руски имоти на санкционирани лица . 29| 5730 |22.01.2024 Българският чадър действа: Какво искат гражданите от властта, което тя упорито им отказва? . 6| 12879 |22.01.2024 Възрастта за пенсия ще се увеличи с две години . 7| 8911 |22.01.2024 На тази дата през 1980 г.: Нобелистът акад. Сахаров е арестуван и заточен в Горки, отнети са му всички титли и награди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads