Реклама / Ads
29| 5763 |22.01.2024 НОВИНИ

Българският чадър действа: Какво искат гражданите от властта, което тя упорито им отказва?

.
Всеки ден чуваме от всякакви говорещи глави, че хората нямали доверие на властта, политиците, институциите. Истина е – нямат. Същите говорещи глави обаче все спестяват, да кажат, защо е така у нас, а другаде е по-различно.
 

Та, какво точно искат гражданите от властта, което тя упорито отказва да им даде.

 

1.   Обществен договор: какво сте обещали, изпълнили и неизпълнили. Защо?

 

2.   Реална правова държава:

 

а/ ефективно антикорупционно законодателство и органи.

б/ да бъдат разследвани, съдени и осъдени корумпираните политици, управленци.

в/ реална борба срещу организираната престъпност.

г/ бързи и ефективни действия срещу битовата престъпност, насилието в ежедневието, хулиганските прояви.

д/ непримиримост и разобличаване на корупционните практики в институциите.

е/ кратки срокове за разследване на престъпленията и бързи съдебни производства.

 

3.   Всички да са равни пред законите:

 

а/ премахване на имунитета на народните представители, конституционните съдии, президент и пр. Нали това са хора с високи морални качества, защо трябва да са недосегаеми за закона?

б/ да има точна система и ясни критерии за нарушители на закона и правилата, които представляват институции. Например: всеки ден се предлагат и приемат нови и нови мерки срещу гражданите, които извършват нарушения като водачи на МПС. Добре. Но няма нито един ред за наказания на униформени, които се държант арогантно, заплашват, рекетират, ползвайки служебното си положение. Повярвайте, много са.

 

4.   Прозрачност на управлението и вземането на решения от голям обществен интерес.

 

Пример: В момента държавата изкупува на баснословни цени газ от Чирен, без да е ясно дали това не е купен скъпо преди време газ от двама частници, които въпреки ниските цени на световните пазари, си пробутват стоката, както се казва „по втория начин“ за сметка на българските граждани.

Друг пример: Зърнопроизводителите отново заплашват с протести. Защо? Пак ли са задържали продукция и искат да я продадат на диктувани от тях високи цени? Всеки българин има право да знае за какво става дума.

 

5.   Пълна прозрачност на помощта и търговските отношения с Украйна. Затъмнението около някои действия, например неизпратените БТР-и, поражда съмнения и налива вода в пропагандната мелница на Кремъл и путинофилите у нас.

 

6.   Реални действия срещу фалшивите новини. Създаване на правила и критерии за защита на населението от манипулации и пропагандни лъжи на чужди държави.

 

В общи линии това са нещата, които всяка власт – законно избрана или служебна, под „шапката“ на президента – отказва да даде на българските граждани.

 

Затова цяла седмица повечето медии у нас обръщаха голямо внимание на протестите на германски фермери, но едва споменаваха, че стотици хиляди граждани на Германия са гневни на улици и площади с искане да се забрани „Алтернатива за Германия“, която все повече заприличва на национал-социалистическото движение на Хитлер. Българският вариант на „Алтернатива за Германия“ е „Възраждане“, с което лидерът К.К. открито се гордее. Ние обаче мълчим.

 

В България никога няма да се промени нещо наистина към добро, докато премиери, министри, партийни лидери и разграбващи държавата олигарси не започнат да влизат в затвора. След съдебни процеси и валидни доказателства. Тогава хората ще повярват. Тяхното доверие е гаранция за национален подем, по-добър живот сега и в бъдеще.

 

Дотогава ще живуркаме под сянката на „българския чадър“, който винаги ще е заплаха за всеки, който се обяви срещу мафията и корупцията. Той символизира насилието на властта спрямо гражданите. Няма значение под каква форма ще се проявява това насилие. Неизпълнението на обещания, лъжите и манипулациите също са насилие.

 

Отвратително е политически мародери да властват над живота ни. Дори в този момент…

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 12892 |22.01.2024 Възрастта за пенсия ще се увеличи с две години . 4| 5707 |22.01.2024 Студ скова България? Помислете пак ! -38,3°C е измерена през 1947 г. в Трънско . 0| 4417 |22.01.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в ж.к. „Западен парк“ . 7| 8928 |22.01.2024 На тази дата през 1980 г.: Нобелистът акад. Сахаров е арестуван и заточен в Горки, отнети са му всички титли и награди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads