Реклама / Ads
26| 6438 |12.01.2024 НОВИНИ

Денков се хлъзгал като сапун: Напрежение в НС заради разследване за офшорка, бежанците и Шенген

.
Разследване на BIRD, което свързва финансовия министър Асен Василев с офшорна компания предизвика напрежение в пленарна зала по време на изслушването на премиера акад. Николай Денков. Темата поде Тошко Йорданов от ИТН, който отново използва случая, за да обвини правителството в лъжи по темата Шенген и бежанците. Стигна се до размяна на реплики - Йорданов заяви, че Денков се “пързаля като сапун”, Костадин Костадинов подметна от място “Хайде, лъжец!”, а премиерът заяви, че опозицията се опитва да изкара всеки друг подобен на себе си.
 

Скандалът

 

Всичко започна, когато на трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов от ИТН цитира разследване на сайта BIRD, свързващо финансовият министър Асен Василев с офшорна компания и имоти в София. Свързва се и името на Станислава Арнаудова, сочена като “Кралицата на Винетките”. Всъщност става дума за иск на американеца Себастиян Бретшнайдер към фирмата  “СТВ Консълтинг” ЕООД, която се оказва с блокирани сметки. На 7 септември 2023 г. “СТВ Консълтинг” продава дворното място и пет имота в сграда на ул. “Чаталджа” 3 в София за близо 3 милиона лева. И три месеца след това фалира.

Сочи се, че Станислава Арнаудова е “спасила” фирмата и плаща 3 млн. лева за т.нар “офис на ПП”.

 

“Там, където всички се събирахте - и Асен, и Кирил. И аз съм ходил там и те твърдяха, че това е тяхната сграда”, посочи Тошко Йорданов.

 

“BIRD твърдят, че собственик на офшорката “Акселберт”, (под чиято шапка според разследването попада и “СТВ Консълтинг” ЕООД, бел.ред.), според информация в Търговския регистър. Та, вие бихте ли проверили вицепремиерът си и министър на финансите и ако това е морално, редно ли е той да е министър в българско правителство?”, попита Тошко Йорданов. 





В отговор премиерът Денков посочи, че ако има притеснения за нередност, сигнал може да се подаде до компетентните органи, които да извършат необходимите проверки. 

 

“Не разбрах първо има ли някакъв сигнал за закононарушение, за нещо, което противоречи на закона? Ако има такъв, призивът ми е да се подаде сигнал. Сигурен съм, че органите ще потърсят начин да разследват. Дали е морално - мога да съдя за това само тогава, когато бъдат предоставени съответните отговори от финансовия министър. Не можем да съдим за това какво се е случило по подхвърлени по този начин реплики. Първата дума в изказването ви беше, че това е бивша фирма на Асен Василев. Казахте, че офшорката може би е негова. По този начин не може да се обсъжда нито дали нещо е законосъобразно, нито морално”, посочи Денков. 

 

Йорданов му отвърна, че е “хлъзгав като сапун” и цитира друга част от публикацията на BIRD, в която се казва, че и към днешна дата офшорката е собственост на Асен Василев, според информация в Търговския министър. 





“Също така от тази трибуна си позволявате да лъжете”, подхвана Йорданов. 

 

Той цитира изслушване на вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, който посочва, че за 2022 г. са отправени над 9 хил. искания за връщане на бежанци у нас, а България е признала регистрацията на над 6 хил. бежанци. 

 

“България е мотала и е приела 1-2, защото не е спазвала процедурите. Това, което подписахте, означава, че трябва да ги спазваме - пише незабавно приемане. Това е реплика към Денков, който се пързаля като сапун. Кажете, че Герхард Карнер е лъжец. Излезте и го кажете. Все си мисля, че не е”, посочи Йорданов. 

Последваха викове в зала от “Възраждане”, които също нарекоха премиера лъжец. Денков излезе гневен на трибуната и отвърна:

 

“Разбирам желанието на опозицията да изкара всеки друг подобен на себе си, защото това е единственият начин да го унизи. Ако вие имате проблем с числата, които съм казал - задайте официално запитване, ще ви бъде даден официален отговор с числата и нека тогава да видим кой какво е казал и кой какво е излъгал!”, отсече Денков.





“Не са обсъждани бройки мигранти, които България да приеме след присъединяването си към Шенген. Това заяви по-рано премиерът Николай Денков в отговор на въпрос на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов.

 

Той поясни, че всичко, което е договаряно по темата, е съгласно споразумението към Дъблинския регламент от 2013. Министър-председателят изтъкна, че съгласно новите споразумения мигрантите ще се разпределят справедливо, а не както е сега - да се задържат в граничните държави като България.

 

"По тази тема бяха смесени истини с лъжи. Дъблинското споразумение е подписано от България през 2007 от правителство с мандат на БСП. През 2013 е променено, отново с мандат на БСП. Българското правителство не е приемало никакво задължение, освен да реагира за скоростта с която се обработват молбите. Не са обсъждани бройки. И така ще продължи да работи. Дъблинското споразумение е такова каквото беше през 2013г. И нищо няма да се промени", посочи той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4509 |12.01.2024 Надежда Йорданова застана начело на Комисията по конституционни въпроси в парламента . 0| 4530 |12.01.2024 Депутатите изслушват министър-председателя Денков и вицепремиера Габриел за влизането ни в Шенген /НА ЖИВО/ . 0| 4478 |12.01.2024 Васил Пандов, ПП-ДБ: Никола Минчев има нашата подкрепа във всички случаи . 9| 4665 |12.01.2024 Байдън няма да се поколебае да предприеме съответните действия, ако хутите не прекратят атаките си в Червено море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads