Реклама / Ads
14| 3645 |18.09.2023 НОВИНИ

Денков: Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци

.
Източник: БГНЕС
В момента основните организатори на протеста са зърнопроизводителите и проблемът, който те поставиха, а именно с вноса от Украйна, е решен. Това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация и се взима от МС и НС. През цялото време имаше диалог и разговори с производителите. Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци, защото интересите им са разнопосочни.

 На срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите, които участваха казаха, че са "за" отпадане на забраната, защото цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала повече, ако имаме внос на слънчоглед от Украйна". 

 

Това коментира премиерът акад. Николай Денков пред журналисти. 

 

Според него протестът изглежда е с искания, които не могат да бъдат решени в пожеланите срокове, защото част от тях са свързани с ЕК.

 

Денков коментира и борбата с дрогирани и пияни шофьори. 

 

"Проблем е бавното излизане на експертизи, свързани с употребата на наркотици и алкохола. Пробите се бавят и понякога могат да се използват в разследванията след 6-9 месеца, понякога и след година."

 

По думите му през последните години в лабораторията на ВМА над 2 милиона лева за по-бързо обработване на пробите.

 

"В момента има около 900 проби, които са се натрупали, подготвя се допълнителна апаратура, ще бъдат осигурени и допълнителни служители, променя се режимът. Ще се работи на три смени 24 часа в денонощието – за да може успоредно да вървят и натрупаните проби, и новите. Идеята да се правят нови лаборатории е грешна. Трябва съществуващите лаборатории да се оборудват по-добре с роботизирани системи преди техния анализ и да се подготвят кадри. Да има необходимия брой хора, така че да се използва апаратурата. Поехме ангажимент, че това, което ни трябва – ще бъде осигурено. 3-4 лаборатории са напълно достатъчно за страната, посочи Денков. 

 

"Тези 900 проби са натрупани от 25 април тази година досега. В момента се обработват около 50 проби седмично, като може да се увеличи поне тройно. Пробите за наличие на наркотични вещества са по-големият проблем", коментира от своя страна генерал Мутафчийски.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 13953 |17.09.2023 Извънредно премиера Денков: Не се извинявам на производителите с "лъвския пай", които с помощи си купиха вили и яхти . 16| 3659 |17.09.2023 Надежда Йорданова призова за диалог между премиера и зърнарите . 12| 4405 |15.09.2023 Акад. Денков: Очевидно ЕК е убедена, че правителството върви в правилната посока . 2| 4151 |15.09.2023 Говорителят на ЕК: Няма връзка между присъединяването към Шенген и МСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads