Реклама / Ads
15| 4590 |08.10.2023 НОВИНИ

Денков: Няма заплахи от терористична дейност на този етап в България

.
Във връзка със стартиралите бойни действия в Израел до този момент са проведени две заседания на Националния контратерористичен център, който е под координацията на ДАНС. Изготвен е доклад, изпратен към военния министър. На кратко в него се констатира, че по отношение на общите заплахи от терористична дейност на територията на България няма повишен риск, нивото е най-ниско.
 

Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков.

 

"По отношение на обектите, които по принцип са с повишен риск - летища, гари, синагоги - там нивото на риск е повишено и са предприети съответните мерки, за да се намялат опасностите", обясни още премиерът. 


По отношение на държавните институции и всичко останало нивото на опасност остава най-ниското възможно и към този момент няма рискове. 


"Ситуацията се променя много бързо. Има сериозна опасност от развитие и ескалация на конфликта, който може да доведе до повишаване на бежанските потоци и рискове, свързани с доставката и съответно цената на определени суровини", предупреди премиерът.

 

Преди часове у нас кацна първият полет с правителствения самолет “Еър бъс” с 92-ма наши сънародници и един гражданин на Хърватия. Очаква се втори полет да излети съвсем скоро, който да прибере и други блокирани в Израел българи. По думите на вицепремиера и външен министър Мария Габриел очаква се с него у нас да бъдат върнато 68 души.

 

Шефът на ДАНС Пламен Тончев посочи пред медиите, че отсъства оперативна информация за извършване на терористични обекти в Европа и в частност у нас. По думите му запазва се рискът от проникване на терористи.

 

"Експертите предложиха да се запази третото ниво на предпазливост у нас, да се запази степента на готовност за реагиране на жълта като се предприемат необходимите оперативни мерки, които са обект на класифицирана информация", допълни Тончев.

 

Ще бъде засилена охраната на границата, израелското посолство.

 

Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Той извършва анализ и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност.

 

Заседанието бе проведено по искане на премиера акад. Николай Денков в 18 ч. днес.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4020 |08.10.2023 Радев да свика КСНС заради войната в Израел, иска Нинова . 15| 5022 |08.10.2023 Надежда Нейнски: Сблъсъкът Хамас - Израел е заради споразумението със Саудитска Арабия . 4| 4656 |08.10.2023 Евакуираха успешно десетките българи от Тел Авив. Готвят втора мисия с правителствения самолет . 3| 4808 |08.10.2023 Отстраниха от длъжност шефа на клиниката по хирургия в Александровска болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads