Реклама / Ads
12| 2739 |29.06.2023 НОВИНИ

Денков рамо до рамо със Столтенберг: Най добрият начин да намалим риска е да помогнем на Украйна

.
Пресконференция рамо до рамо с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг дава премиерът акад. Николай Денков. Двамата обсъждат подкрепата спрямо Украйна във войната й с Русия.
 

“Свидетели сме на най-голямото предизвикателство в сферата на сигурността от десетилетия насам. България е на фронтовата линия на тази битка. Страната играе важна роля в колективния отговор на тази заплаха. От началото на войната на Русия в Украйна България активно участва в отбраната на Черноморския регион”, посочи Столтенберг пред медиите. 

 

По думите му българските военнослужещи играят и важна роля на Балканите. Столтенберг даде за пример случващото се в Косово.

 

“За да пазим България, НАТО продължава да осигурява защита по въздух, земя и вода. НАТО ще продължава да подкрепя и пази България”, допълни още Столтенберг.

 

“Има само два начина да бъдем в безопасност - да подобрим възможностите си по отношение на хората, обученията, техниката, както и да сме напълно интегрирани в структурите на НАТО, да изпълняваме своите задължения и да разчитаме на подкрепата на партньорите. От тази гледна точка мисля, че имаме още какво да свършим, за да наваксаме с някои забавяния по отношение подобряване на възможностите и капацитета си и разчитаме на вашата подкрепа по отношение на експертизата”, допълни акад. Николай Денков.

 

“Случилото се с “Вангер” през уикенда само показаха пукнатините и усилващото се напрежение, което създаде войната на Русия в украйна. Но това са вътрешни въпроси за Москва и не е работа на НАТО да ги коментира. Продължаваме подкрепата си спрямо Украйна, защото Русия атакува суверенна държава в Европа. Членките на НАТО, включително и България, продължават подкрепата си спрямо Киев. Вече увеличихме присъствието си на източния фланг на Алианса, включително и в България. Войната започна още през 2014 г. и това е модел на поведение от страна на Русия ”, допълни Столтенберг. 

 

Премиерът Денков заяви, че ситуацията с “Вагнер” и бунта на Евгений Пригожин не е променил ситуацията за България и потенциалната опасност за страната ни. 

 

“Рискът стана напълно ясен още с началото на руската инвазия в Украйна - решението на Москва доказа, че някой е готов да наруши границите за пръв път от Втората световна война. Последните събития не промениха това. Още има рискове затова и най-добрият начин да ги намалим е да помогнем на Украйна да спечели тази война”, отсече Денков.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2570 |29.06.2023 Премиерът Денков е разговарял с Еманюел Макрон и Марк Рюте за Шенген . 2| 2534 |29.06.2023 Денков правел всичко възможно да се стигне до ротация с Габриел . 0| 2472 |29.06.2023 Акад. Денков пред ”Политико”: Каним нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават ГКПП ”Капитан Андреево” . 0| 2492 |29.06.2023 Премиерът Денков участва в Европейския съвет, който се провежда днес и утре в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads