Реклама / Ads
10| 3327 |27.05.2024 НОВИНИ

Столтенберг от Парламентарната асамблея на НАТО: "Не предоставихме на Украйна това, което обещахме". Шчерба: "Русия поглежда и към нашите страни"

.
Йенс Столтенберг и Михал Шчерба
Започна Парламентарната асамблея на НАТО в София. "Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки. Русия поглежда и към нашите страни, как напада нашите демокрации", заяви президентът на асамблеята Михал Шчерба. "През юли ще честваме 75-ата годишнина на най-силния алианс в историята на човечеството НАТО", посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "През последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме и това е проблемът", коментира още той.
 

Очаква се днес да станат ясни приоритетите за срещата на върха през юли във Вашингтон. През последните два дни в НДК работиха петте комитета към НАТО. Фокусът на разговорите беше отбраната и сигурността. Българската страна изрази твърда подкрепа за по-засилено присъствие на Алианса в черноморския регион и застана зад продължаването на помощта за Украйна.

 

"Винаги се радвам да се срещам с парламентаристи, защото в НАТО парламентите решават какво да се прави - бюджетът, ангажираността с колективната отбрана", посочи Столтенберг по време на изказването си.

 

Той поздрави Швеция за присъединяването ѝ към отбранителната организация.

 

"През юли ще честваме 75-ата годишнина на най-силния алианс в историята на човечеството НАТО. Ще направим това във Вашингтон. Ще отчетем причината, поради която НАТО е толкова успешен - успяхме да се обединим, независимо от разликите. Успяхме да се приспособим към един променящ се свят", каза той.

 

По думите му на срещата на върха във Вашингтон ще бъдат разгледани три въпроса: "Основната цел на НАТО е не да се бори срещу войната, а да предотвратява войната. Атака на една държава ще предизвика отговор от целия Алианс. Целта на НАТО е мирът, възпиране. Имаме една агресивна Русия, която използва агресия към съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, и трябва да направим много повече за възпирането. В моментмомент правим това - споразумяваме се за плановете за отбрана. Във Вашингтон трябва да покажем, че работим по тези планове.

 

Планове без необходимите сили обаче нямат никаква стойност. Във Вашингтон ще покажем на целия свят, че когато се съгласим за повече сили, изпълняваме това".

 

"Видяхме атаката върху супермаркет в Харков с много жертви. Видяхме защо тази война трябва да спре, защо Русия трябва да спре да напада една суверенна държава. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ на Украйна, но необходимо е и хуманитарна и финансова помощ. 99% от военната помощ е предоставена от НАТО. Това даде възможност на украинците да освободят 50% от окупираната територия от Русия след инвазията през 24 февруари 2022 години. Да си спомним, че прогнозите бяха, че Русия ще контролира Киев за дни и след седмици цяла Украйна. Това не стана - украинците с военната подкрепа на съюзниците от НАТО освободиха 50% от територията. Потопиха много кораби от руските кораби в Черно море, нанесоха големи загуби на руските сили. Това са важни печалби и победи на украинските сили", каза още генералният секретар на НАТО.

 

"През последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме и това е проблемът", коментира още той.





 

Даниел Митов е за засилено присъствие на НАТО в Черно море

 

"Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме", заяви Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, на съвместен брифинг с председателя на Асамблеята Михал Шчерба. 


Като второ важно послание Митов определи продължаването на интеграционните процеси в рамките на военно-промишлените комплекси на държавите членки на НАТО, и увеличената и задълбочаваща се подкрепа за Украйна.

 

Шчерб: Мястото на Украйна е в НАТО

 

"Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки". Това заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба при откриването на пленарното заседание пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, на която София е домакин.

 

"Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнала по необратим път, каза Михал Шчерба и добави, че е време е да се създаде център за демократична устойчивост в централата на НАТО". 

 

Въздушната отбрана на Украйна трябва да бъде основен приоритет, трябва да сме сигурни, че въздушното пространство на Украйна е защитено, каза още Шчерба. "След повече от 800 дни от пълномащабното нападение на Русия в Украйна е лесно да се изгуби усещането за спешност, да се забрави какво е заложено на карта. Нашите приятели от Украйна обаче са с нас, за да ни го напомнят. Да ни напомнят, че всеки ден, всяка нощ, мъже, жени и деца в Украйна загиват, защото Русия води война“, коментира той. По думите му украинците ни напомням, че „ние сме следващите в списъка на Путин", ако Русия спечели войната.

 

Според него трябва да бъде изградено ново ускорение на военната подкрепа за Украйна. Украйна може да се защити, само ако може да нападне линиите на доставка на Русия и основните операции, които тя провежда. Време е да разберем тази истина и да дадем възможност на Украйна да изпълни това, което е необходимо, заяви Шчерба.

 

"Вижте как Русия поглежда и към нашите страни, как напада нашите демокрации, не с танкове, и въпреки това всеки ден ние сме изложени пред широки кампании за дезинформация, политическа корупция, десетки хиляди кибератаки, целенасочени убийства, действия на саботаж, терористични действия, палежи, експлозии и всичко това се случва на територията на НАТО, коментира Михал Шчерба. Нека ускорим реакцията на тези неприемливи провокации на Путин, които са насочени към границите на НАТО, призова той.

 

"Русия не е сама, Путин си създаде клуб от автокрации, където неговите приятели диктатори в Минск, Пекин, Пхенян и Техеран организират ежедневно кампании с цел разединение на нашите народи и унищожаване на демокрациите, заяви Шчерба. Половината свят провежда избори, автократските режими виждат тези избори като цели за нападение, които да ни направят по-слаби", посочи той. По думите му безопасността и сигурността днес не са свързани само с войните, но и с отстояване на нашите демокрации и институции.

 

"Трябва да постигнем поне 2% от Брутния вътрешен продукт за военни цели, заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО. Трябва да покажем на Срещата на високо равнище във Вашингтон, че НАТО е подготвен за следващото поколение", заяви Михал Шчерба.





 

Главчев: Нуждаем се от присъствие на НАТО в Черноморския регион. България остава твърдо ангажирана да подкрепа Украйна

 

В пленарното заседание участва и българският служебен премиер Димитър Главчев, с когото Столтенберг ще има и среща на четири очи в Министерския ни съвет.

 

"Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност", заяви служебният премиер Димитър Главчев на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

 

По думите му драстично влошената среда на сигурност след началото на руската военна агресия срещу Украйна доказа, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос.

 

Той коментира и факта, че пролетното издание на Парламентарната асамблея е у нас. "Тази сесия е особено важна и защото и колеги от Швеция вземат участие като пълноправни членове.





"Процесът на разширяване допринася за укрепване на евроатлантическата зона на сигурност", коментира премиерът. 

 

"Нуждаем се от присъствие на НАТО в Черноморския регион. С войната в Украйна Русия се стреми да установи господство в Черно море. Украйна следва да заеме централно място на срещата на върха във Вашингтон. Подобряването на оперативната съвместимост на украинските сили ще бъде мост за бъдещето членство на страната в НАТО", смята той.

 

"Поради възможно най-грешните и трагични причини Украйна се превърна в защитник на Европата. Тя храбро се защитава от руския агресор. Ето защо възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на страната е необходимо за мира в Европа. България остава твърдо ангажирана да подкрепа Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 9575 |27.05.2024 Ще стигаме от София до Бургас с влак за 3 часа . 5| 2630 |27.05.2024 Как ще гласуваме на 9 юни? /видео/ . 21| 6877 |27.05.2024 Кап. I ранг. Васил Данов: Отсъствието на Радев от Парламентарната асамблея на НАТО е неуважително . 0| 2652 |27.05.2024 148-a годишнина от подвига на поета революционер. Във Враца започват Ботевите дни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads