Реклама / Ads
0| 3252 |02.06.2022 НОВИНИ

Денков: Украинските деца могат да се интегрират в образованието, ако се ваксинират

.
Николай Денков
Няма никакъв проблем украинските деца да бъдат интегрирани в българската образователна система, ако, първо изявят желание и второ, бъдат ваксинирани, съгласно календара, който важи за българските деца.
 

Има разминаване в две от ваксините и съгласно указанията на здравното министерство, не можем да ги пуснем в нашата училищна система, без им се направят тези две ваксини. 523 деца са минали по този път и те са записани в нашата образователна система, каза пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

 

Той отбеляза, че образователната ни система може да поеме повече деца от Украйна - до 40 000, но това ще изисква известно съобразяване с това къде се намират тези деца - различно е в Паничище, в София или във Варна. 

 

Информацията за това как украинците у нас могат да запишат децата си в българската образователна система е публикувана на български и на английски език в сайта на МОН, в международния сайт, който е за украинските бежанци в цяла Европа, каза образователният министър. Той подчерта, че информация има, но е напълно нормално, че украинците още не са решили как ще продължат живота си, защото ситуацията в Украйна се променя. Съвсем нормално е, че повечето от тях, вероятно е и очаквам, да искат да се върнат в Украйна, каза министър Николай Денков, цитиран от БТА.

 

Огромната част от украинските деца завършват учебната година онлайн по украинската програма, защото украинското министерство им е дало уверение, че със завършването на класовете те ще получат удостоверения от тяхното образователно министерство за завършен етап на образование. През есента имаме готовност и без проблем 20 000 украински деца могат да бъдат интегрирани, има места и ако трябва, тогава ще се търси актуализация на бюджета, но за момента няма такава нужда, обясни министър Денков.

 

Той увери, че българската образователна система е отворена във всеки един момент за децата от Украйна, които са у нас. Правилата са, че един месец преди края на учебната година не могат да бъдат записвани нови ученици, но време на цялата учебна година и през лятото украинските деца могат да подават заявки, и след ваксиниране, веднага да бъдат включени в образователната ни система, обясни министър Денков. 

 

Няма регламент за откриването на украински училища, но пет министерства работят у нас много сериозно за т.нар. кооперативи и групи. Основното, което трябва да се реши, е за финансирането, което да идва от европейски средства. По тази тема работят заедно образователното, социалното, финансовото, екологичното и здравното министерство у нас, обясни образователният министър.

 

Министър Николай Денков коментира темата за образованието на украинските деца на съвместния българо-скандинавски семинар "Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор", който се организира днес в Дома на Европа в София. Форумът беше открит от премиера Кирил Петков, а във втората му част ще участва и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3440 |02.06.2022 Кулминация в Донбас през август и контранастъпление на украинските сили през септември, прогнозира Бен Ходжис . 0| 3296 |02.06.2022 Искрен Митев се извини на децата за сцената в НС, но искал да ги научи да не се страхуват . 0| 3168 |02.06.2022 На Деня на детето: Мъж размаха нож на детска площадка. Децата му пречили да си играе . 0| 3121 |02.06.2022 Зеленски: 243 деца са убити във войната на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads