Реклама / Ads
0| 4273 |13.04.2022 НОВИНИ

Департаментът на САЩ пак ни шамароса. Проблемите са същите - корупция, овладяни медии..

.
Корупция, липса на прозрачност в управлението и проблемите със свободата на медиите продължават да са проблеми в България. Това става ясно от годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за 2021 г., който проследява как се спазват човешките права в страните по света.
 

Докладът се изготвя ежегодно от Бюрото за демокрация, права на човека и труд на Държавния департамент на САЩ към Конгреса на САЩ.

 

Корупция и непрозрачно управление

 

Въпреки че законът предвижда наказания за корупция от страна на длъжностни лица, правителството не е приложило закона ефективно и според съобщенията служители от всички нива на държавата са участвали безнаказано в корупционни практики. През годината имаше множество съобщения за корупция предишното правителство. 

 

Прокуратурата съобщи, че е работила по 274 досъдебни разследвания през 2020 г., в резултат на които са повдигнати 17 обвинителни акта, включващи 56 лица и пет осъдителни присъди. През юли неправителствената организация "Антикорупционен фонд“ съобщи, че през предходните пет години е наблюдавала разследвания срещу 63 високопоставени бивши министри, заместник-министри, депутати, магистрати, кметове и областни управители. Фондът за борба с корупцията също отбеляза по-нататъшен спад в антикорупционните съдебни преследвания с нулеви присъди.

 

През юни министрите от служебното правителство съобщиха, че 8,6 милиарда лева са били раздадени от държавни компании без обществени поръчки. Министърът на регионалното развитие даде пример, в който правителството отпусна над 1,5 милиарда лева на държавната компания "Автомагистрали“, която предаде голяма част от парите на частни фирми под формата на авансови плащания за проекти, които все още не са стартирали.  

 

През май апелативният специализиран наказателен съд призна седем митнически служители за виновни за изнудване на подкуп от шофьори, преминаващи през ГКПП “Лесово”, и ги осъди да заплатят глоба от 5000 лева. От декември в специализирания наказателен съд продължава делото срещу бившия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и още трима служители на агенцията. Четиримата са обвинени в получаване на подкупи и търговия с влияние за подпомагане на чужди граждани при получаване на български паспорти.

 

Свободата на словото

 

Конституцията и законите в страната гарантират правото на изразяване, включително и на представителите на пресата и медиите. Правителството се съобразява с това право. Съществуват обаче притеснения, че медиите в България са обект на корпоративен и политически натиск, както и неефективно и корумпирано правосъдие. 

 

Има и проблем по отношение на това как точно се управляват ресурсите, предназначени за медиите (включително и с разпределението на европейски средства). Това сериозно накърни медийния плурализъм в страната. През април Amnesty International заяви в своя Доклад за състоянието на човешките права в света, че в България свободата на медиите продължава да се влошава. Журналистите, разследващи организираната престъпност и корупцията, са обекти на силен политически и прокурорски натиск под формата на заплахи и сплашване. 

 

През септември организацията "Репортери без граници" посочи, че медийната среда в България е белязана от физически атаки и клеветнически кампании срещу журналисти. Съществува безнаказаност на насилието срещу репортери, както и съдебен тормоз. Има и големи нива на предубеденост спрямо медиите, особено в навечерието на парламентарните избори. Констатират се корупция, дезинформация, липса на прозрачност по отношение собствеността на медиите, липса на медиен плурализъм, застрашен от концентрацията на собственост. Съществува пристрастност и непрозрачност при разпределянето на държавната помощ за медиите, в ущърб на независимите медии.

 

През юли Центърът за медиен плурализъм и свобода на медиите издаде доклад, който идентифицира значителни рискове за медийния плурализъм. Докладът също така изброява сериозни проблеми с независимостта и устойчивостта на местните и регионалните медии и проблематичен достъп до медии за малцинствата, жените и хората с увреждания.

 

Независими медии са обект на открити атаки от политици на всички нива в държавната администрация, както и на съдебен натиск. През месец май миналата година бившият директор на Българското национално радио Андон Балатков заяви в интервю,  че законът благоприятства политическата намеса в управлението на медиите чрез контролирано финансиране и обвини бившето правителство в тормоз чрез умишлено съкращаване на бюджета.

 

"Репортери без граници" посочва в своя Световен индекс за свобода на печата за 2021 г., че "политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси в проправителствените медии. Делян Пеевски, олигархът, който беше най-известното въплъщение на това анормално състояние на нещата, продаде медиите си, но влиянието му върху медиите продължава да е проблематично.

 

Ннеудобни журналисти често са призовавани и разпитвани от полицията за тяхната работа. До разследвания на подобни случаи на насилие над журналисти не се стига.

 

С целия доклад може да се запознаете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3094 |12.04.2022 Докато му искат оставката, Атанасов бяга от проблемите и чете книжки на деца /видео/ . 20| 10214 |20.02.2022 Надежда Йорданова: Главният прокурор пречи да се търсят решения на проблемите . 2| 3059 |10.02.2022 Премиерът обсъди с акад. Ревалски проблемите, пред които е изправена БАН . 2| 3299 |30.01.2022 Еленко Божков: Рокадите в „Булгаргаз“ са предпоставка за решение на проблемите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads