Реклама / Ads
0| 4698 |01.04.2016 НОВИНИ

Депутати искат "Аликс партнърс" да върне пари от КТБ

.
Мартин Димитров
Настояваме от международната компания, ангажирана с разследването на фалита на банката, да бъде поискано да върне и онези активи, които синдиците считат за невъзвръщаеми. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.
 
Според него българската страна не се нуждае от международно разследване за фалита на Корпоративна търговска банка, резултат от което е само един аналитичен доклад без никакви последствия.

Колегата му Петър Славов пък има съмнения за това, че договорът, подписан от синдиците на КТБ, не съответства на изискванията на Закона за банковата несъстоятелност. "Там ясно пише, че международната разследваща компания трябва да има опит с подобни дейности и най-вече с разследване на пътя на парите и връщането поне на част от тях. Забележете, не да бъде нейна дъщерна фирма или дъщерна на дъщерната, а конкретната компания, с която подписваме договор, да има подобен опит. Аз не виждам как една фирма на 5 месеца би могла да отговаря на изискванията", коментира той.

Славов изрази още своето притеснение от факта, че компанията-майка AlixPartners Ltd. се е отказала от своите дялове в британското си дъщерно дружество, с което българската страна подписа договор, в края на януари тази година. Така остава неясно с кого точно си сътрудничат синдиците от тук натататък, допълва депутатът.

Повод за коментарите на Димитров и Славов е отговорът на парламентарен въпрос към министъра на финансите Владислав Горанов днес, от който за пореден път се разбра, че българската страна е подписала договор с компанията AlixPartners Services UK LLP, като от нея е поискано да изготви аналитичен доклад за причините за фалита на банката и да даде съвети на синдиците за връщането на активите, но не и да предприеме конкретни мерки за събирането на поне част от парите. От трибуната Горанов обяви, че нападките към доклада на "Аликс Партнърс" го карат да подозира, че идеята е докладът на компанията да бъде дискредитиран, тъй като на някой не му харесва какво пише.

Димитров и Славов не са доволни от отговорите на министъра по темата и още следващата седмица ще внесат нови питания, свързани с това кой ще бъде ангажиран с връщането на източените от банката средства, както и по какъв начин подписаният договор с 5-месечното британско дружество отговаря на изискванията, записани в Закона за банковата несъстоятелност.

По повод обвиненията на финансовия министър, че с въпросите си депутатите от Групата за натиск (Валери Симеонов, Методи Андреев, Мартин Димитров и Петър Славов) уронват авторитета на международната разследваща компания, народите представители отговориха, че техните критики са насочени изцяло към представителите на българската страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4405 |31.03.2016 Гласуването във ВСС ще бъде явно, решиха депутатите . 0| 4613 |30.03.2016 Абонати на „Топлофикация” на протест, искат индивидуални договори с дружествата . 0| 4696 |30.03.2016 Депутатите умуват дали да върнат „копърките“ . 0| 7517 |26.03.2016 Караджов: Босовете на такситата са група прокурори, депутати и екссъветник в ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads