Реклама / Ads
2| 4543 |17.03.2015 НОВИНИ

Депутати прекроиха банковия закон

.
Депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха почти без дебати и възражения промените в Закона за банковата несъстоятелност. С тях временен синдик ще замени назначените от БНБ квестори.
 

Поправките в закона бяха обявени в Народното събрание от премиера Бойко Борисов, след което на няколко пъти бяха анонсирани като единодушно подкрепени от всички парламентарно представени партии с изключение на "Атака". 

 

При гласуването в бюджетната комисия текстовете бяха приети с гласовете "за" на всички депутати, с изключение на представителя на "Атака", който гласува "въздържал се", съобщава БГНЕС.

 

Временният синдик ще се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете. Той ще има правомощия да представлява банката с отнетия лиценз и ще се отчита пред министъра на финансите. 

 

Задължението на синдика ще е да управлява текущите дела на банката и да опазва, попълва и управлява имуществото й.

 

Той ще получава, съхранява и води търговските книги и търговската кореспонденция на банката, както и ще може да "издирва и уточнява имуществото на банката". 

 

Временният синдик ще може да прави искания за прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна, да завежда от нейно име дела, както и да събира парични вземания на банката.

 

Със съгласието или по предложение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете, временният синдик ще може да възлага на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, да извършват действия по проследяване на активи. Те ще могат да препоръчват на временния синдик действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона. 

 

На практика това е текстът, който отваря възможност за международен одит върху парите от КТБ и при бъдещи подобни случаи.

 

Временният синдик ще могат да преразглежда и подлага под съмнение състояли се вече разпоредителни сделки с активи на банката, като предявява искове за отмяната на сделки, когато те са в нарушение на закона или нарушават масата на несъстоятелността на банката.

 

Очаква се още утре текстовете да влязат в пленарна зала и да бъдат приети, за да влязат моментално в сила.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4948 |11.03.2015 Депутати бягат от темата за „Дунарит” . 0| 4503 |06.03.2015 Депутатите гласуват днес оставката на Вучков? . 6| 4721 |27.02.2015 ЕК с остра критика на банковия надзор в България . 12| 4781 |26.02.2015 Смях! Депутатите не открили Първанов по GSM-а да му кажат за дълга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads