Реклама / Ads
4| 4816 |28.01.2010 НОВИНИ

Депутати прецакаха българското

.
Парламентът днес гласува поправка на своето решение от първото четене на промените в Закона за радиото и телевизията. Стана ясно, че отпада задължението за частните и националната телевизия да излъчват 25% оригинална българска продукция в годишните си програми.
 

Задължителното присъствие на българска продукция в тв-ефира бе предложението на правителството, подкрепено от депутатите-социалисти.

Още при първото четене срещу него се обявиха народните представители от ДСБ с аргумента, че изискването за национална продукция противоречи на основни постановки в европейското законодателство. Това възражение бе прието от народните представители от управляващото мнозинство, които направиха поправка на предложението на своето правителство и телевизионните оператори вече няма да имат задължението за 25% чисто българска годишна програма.
Европейската продукция в телевизионните програми трябва да обхваща половината от годишното програмно време, когато това е практически възможно. Най-малко 12% от тази квота обаче задължително трябва да бъде предназначена за европейски произведения от независими продуценти, стана ясно днес при второто четене на измененията в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) в пленарна зала.

С тази промяна депутатите се отказаха от спорната 25-процентна квота за европейски продукции, която беше приета при първото гласуване на законопроекта на МС. При дебата на първо и второ четене за дела на европейските продукции се оказа, че левицата предлага промени, които се доближават повече до законопроекта, внесен от правителството. От ГЕРБ и Синята коалици бяха за понижаването на прага на 12%. В 12-процентния праг, който парламентът одобри на второ четене, не влизат новините, спортните предавания, телевизионните игри, рекламите, както и повторенията на европейските предавания. Квотата няма да важи за местните телевизионни оператори.

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата в квотата от 50 % да влиза задължителен дял от 25% оригинална българска продукция. Въвеждането на подквота не третира равнопоставено продукциите от европейските страни, заяви Гинче Караминова от ГЕРБ.

Около 10 държави в ЕС имат задължителен дял за оригинални национални програми, заяви Стефан Данаилов, който заедно с Петър Курумбашев прави поправката. От левицата защитиха предложението си, като посочиха, че това ще стимулира българското производство, което защитава националната идентичност.

Ние не сме “против” българските продукции, но в законопроекта не може да има думи като “български”, което е дискриминационно, каза Искра Фидосова - съпредседател на ПГ на ГЕРБ. Тя обясни, че примерите на левицата за въведена квота за национална продукция в някои европейски страни, важат само за националните им телевизии.

От Синята коалиция не подкрепиха подквотата за българска продукция с аргумента, че тя потиска свободата на пазара и принципа за конкуренция. Трябва да има свобода на избора на телевизионните доставчици и ако българските продуценти са талантливи и предлагат качествени продукции, то процентът на българските предавания ще е повече от исканите 25, убеден е Асен Агов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4713 |13.01.2010 Депутати и министри спорят за Закона за ГМО . 48| 9552 |13.01.2010 Евродепутати недоволни от Желева, Борисов я защитава . 4| 5078 |08.01.2010 Българското образование има нужда от пари и нов закон . 11| 13103 |07.01.2010 Митьо Очите и БГ-евродепутати приятели на Боби Цанков във Facebook

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads