Реклама / Ads
1| 2757 |08.12.2022 НОВИНИ

Депутатите гласуваха да се въведе механизъм за увеличаване на минималната заплата

.
48-мо НС
Със 175 гласа ”за” и трима въздържали се депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, които предвиждат създаване на механизъм така, че минималната работна заплата (МРЗ) да бъде не по-малко от 50% от средната за предходните 12 месеца.
 

Вносител на предложенията е БСП. Лидерът й Корнелия Нинова отправи призив от трибуната:

"Преди няколко дни, по предложение на "БСП за България", подкрепихме българския бизнес, но този път с подкрепа за над 200 лева за ток, т.е. осигурихме на фирмите спокойствие. Нека сега те да бъдат така добри да помогнат за увеличаване на заплатите на работниците".

 

Съпартиецът на Нинова Георги Гьоков предупреди:

"Ако сега не вдигнем минималната работна заплата със 140 лева, догодина, когато повярвайте ми, ще се наложи да я вдигаме, ще бъде с 300 лева".

"Продължаваме промяната" ще предложат преди окончателното приемане на промените увеличаването на заплатата да става автоматично и на базата на 6-месечен предходен срок, за да е по-изгодно за работниците, заяви Кирил Петков, цитиран от БНР.

 

"Периодът е важен, защото в период на инфлация, колкото е по-близо до крайния срок, докато се взима това решение, толкова по-актуализирана е тази заплата. В момента нашите сметки предпоставят, че това ще бъде около 860 лв."

 

Не вдигаме минималната работна заплата, а даваме траен механизъм за определянето й, каза Деница Сачева от ГЕРБ. Тя обяви подкрепата на ГЕРБ при  първото четене на проекта като политически знак, но и изрази опасения:

 

"Но същевременно трябва ясно да си даваме сметка какви са финансовите възможности на държавата, защото на минимална работна заплата работят все повече и повече хора, които са в държавния сектор. Трябва да имаме предвид и дали увеличаването на минималната работна заплата с такава голяма стъпка, с която предлагат колегите от БСП, няма да доведе до увеличаване на сивата икономика".

 

От "Възраждане" дойде предложение успоредно с увеличаването на МРЗ да бъде намален данък печалба за малките и средни предприятия. Георги Георгиев каза:

"Защото увеличението на минималната работна заплата ще окаже огромно въздействие върху микро- и малкия бизнес. За тях това е огромна тежест".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3036 |07.12.2022 Депутатите готвят промени заради скандалите с винетки . 3| 3068 |07.12.2022 Два антикорупционни законопроекта - във фокуса на депутатите. ГЕРБ и ДПС видяха несъвършенства . 1| 2904 |07.12.2022 Депутатите ще обсъдят два антикорупционни законопроекта . 15| 4097 |06.12.2022 Борисов: Ако Радев наложи вето на ИК, депутатите на ГЕРБ ще го гласуват. Асен Василев лъже за разговор с президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads