Реклама / Ads
5| 6988 |30.11.2010 НОВИНИ

Депутатите нищят "рефракцията и оптометрията"

.
Георги Пирински
По време на дебатите между народните представители прехвърчаха искри. Повод за това бе новият закон за здравето. Според БСП предложението е внесено в допълнителен доклад извън установения срок между първо и второ четене.
 

Днешното парламентарно заседание започна с минута мълчание в памет на актьор и бивш депутат Андрей Баташов. След това депутатите се заеха с второто четене на закона за здравето.

Мая Манолова от БСП възрази срещу внесените промени в закона от шефката на здравната комисия в НС Десислава Атанасова. Според Манолова от ГЕРБ са внесли предложенията си в допълнителен доклад извън срока между първо и второ четене.

„Ако приемете този допълнителен доклад, ще атакуваме в КС този закон", закани се Мая Манолова.

Вашето изказване е само опит да саботирате приемането на закона, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ, зам.-председател на здравната комисия в НС.

Георги Пирински заяви от парламентарната трибуна, че с допълнителният доклад се предлагат да се направят промени в закона, които не са обсъдени на първо четене. По думите му това е недопустимо.

Председателят на парламента Цецка Цачева от своя страна каза, че и в предишни парламенти е имало подобна практика да се предлагат допълнителни доклади между първо и второ четене на даден закон. Пирински обясни, че действително е имало подобна практика, но с допълнителните доклади не са се правили промени в разглеждания закон.

Не допускайте нарушение на Конституцията, във ваши ръце е, призова той.

Съпартиецът му Михаил Миков възрази срещу начина на водене на днешното заседание от председателя на парламента Цецка Цачева и настоя „да се спазва Конституцията."

Цачева отложи разрешаването на казуса, докато се консултира с други юристи в ГЕРБ. Депутатите продължиха с гледане на точките в закона за здравето.

В допълнителния доклад, който скара опозиция и управляващи, се предлагат промени във връзка с дейността на оптиките. Здравни консултации за проблеми в зрението могат да се осъществяват само в оптика, която се ръководи от лекар с призната специалност по очни болести или която има сключен договор с лечебно заведение, което осъществява дейност по очни болести. Предложението е на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Междувременно от Националната Асоциация на Българските оптометристи и оптици възразиха категорично срещу тази промяна, определяйки я като лобистка.

Според тях, ако Здравна консултация е лекарска дейност и пренебрегва дефиницията на Министерството на Здравеопазването от 2008 г., то тогава къде е дефинирана оптичната дейност.

От бранша апелират за ясни и недвусмислени дефиниции на понятията „оптична дейност", „здравна консултация", „рефракция и оптометрия".

Настоява се запазване възможността оптометристите да могат да извършват „предприемане на мерки за корекция на зрението", предоставено им от досега действащия закон.

В закона се добавя нова алинея, отново доуточняваща, че „здравна консултация", трябва да се осъществява само в оптика, която има сключен договор с очен лекар.

Това според асоциацията е и практически неизпълнимо, тъй като очните лекари са с лимитиран брой.

Тази поправка е неприемлива нито за оптиките и очните оптици, нито за оптометристите, нито за лекарите, специализиращи очни болести, нито за клиентите се казва в становището на асоциацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5829 |13.11.2010 Депутатите гладни . 7| 5294 |09.11.2010 Депутатите с 15 лв. по-богати . 6| 5560 |14.10.2010 Депутатите набиват кюфтета "Стара планина" в парламента . 2| 5069 |05.10.2010 Младенов и Клинтън нищят на четири очи балкански проблеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads