Реклама / Ads
11| 3453 |24.02.2022 НОВИНИ

След 6 часа: Депутатите осъдиха нахлуването на Русия в Украйна. БСП и „Възраждане“ против санкции

.
Източник: БГНЕС
Най-накрая, след 6-часови дебати, Народното събрание прие обща декларация във връзка с военните действия на Руската федерация срещу Украйна. След като депутатите се скараха, по предложение на БСП преамбюлът и точките бяха гласувани разделно.
 

Макар че беше одобрена в цялост, декларацията на парламента така и не получи пълно одобрение във всичките си части. Причината - съпротивата на БСП и „Възраждане“ срещу текста в документа, с който българската държава подкрепя евентуалното налагане на санкции на Москва.

 

Парламентът категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна, се казва в декларацията.

 

Народното събрание подкрепя партньорите и съюзниците си в EC и HATO при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта. Този текст беше приет със 192 гласа "за", 14 "против" и 21 въздържали се. Депутатите от "Възраждане" и един от БСП бяха "против", а 18 депутати от левицата и двама от "Продължаваме Промяната" се въздържаха.

 

НС подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността cpещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност, както и да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава, се посочва в декларацията.

 

Депутатите подкрепят българското правителство да настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

 

В декларацията се изразява подкрепа българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

 

Парламентът очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия. В декларацията на НС се настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2900 |24.02.2022 Депутатите викат в НС Янев, Генчовска и шефовете на служби заради войната . 0| 2835 |24.02.2022 И украинският футбол на пауза след руската инвазия . 6| 2950 |24.02.2022 Руската борса се срина с 50% след началото на инвазията, рублата стигна историческо дъно . 3| 35949 |24.02.2022 Славчо Велков: Ще последва ултиматум към украинското правителство да се оттегли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads