Сряда, 18 Октомври 2017, 16:20
Frognews
3| 3644 |20.06.2016

Депутатите пак ще гледат лобисткия закон за адвокатурата

.
Поправки в закона за адвокатурата, които прашасваха близо година и половина в парламента, все пак си пробиха път до правната комисия и влизат за първо четене утре. Измененията са дело на Висшия адвокатски съвет, но бяха внесени през януари 2015 г. от куп депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС - повечето адвокати.
Измененията веднага бяха наречен лобистки от нотариуси, счетоводители, юрисконсулти, брокери на недвижими имоти и пр. и временно бяха замразени. Вчера Българската стопанска камара настоя проектът да бъде оттеглен.

Гневът на засегнатите е заради предложението адвокатите да изземат работата на всички останали юристи, счетоводители, куриери и др., когато става дума за отношения и размяна на документи с НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Търговския и имотния регистър. За неподчинение на тази разпоредба се предвижда глоба от 1000 до 5000 лв., която при рецидив скача двойно. А самите санкции се предлага да се налагат от адвокатските колегии и да остават в техния бюджет, вместо да се внасят в държавния. Освен това всички граждани и органи ще бъдат задължени да донасят на колегиите кой подава например молба в НОИ без адвокат. Адвокатите ще имат право да удостоверят договори, които не подлежат на вписване, в т.ч. и да заверяват всякакви пълномощни без апостил и за тях няма да има регистър, както при нотариусите. Дава им се достъп до личните данни на всички граждани. НПО-та, работещи в обществена полза, губят правото да оказват безплатна правна помощ.

БСК напомни, че след неин сигнал Комисията за защита на конкуренцията излезе с решение срещу законопроекта. Според БСК проектът едновременно разширява кръга от дейности, извършвани от адвокати, и ограничава достъпа до вписване в регистъра на адвокатската колегия. Част от разпоредбите му противоречат на редица конституционни принципи, нормативни и международни актове, по които България е страна. Законът не е придружен със задължителната оценка на въздействието върху икономиката. Неприемливо е и предоставянето на изключителни права на адвокатите по изготвяне и подаване на книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри. Освен това им се възлагат дейности, които по Закона за нотариусите и нотариалната дейност могат да бъдат извършвани от нотариусите. Това дублиране на дейности създава риск от конфликт на интереси и измами, кражби на фирми и влияе зле върху икономическата среда и стопанския оборот.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Стрелба в София! Мъж гърми в „Лозенец“ 0| 158 |18.10.2017 . ЕК дава около 100 млн. евро за охрана на обществените места през 2018 0| 103 |18.10.2017 . Синът на Кадафи влиза в политиката 0| 129 |18.10.2017 . С триста зора приеха промените в ГПК, ще има санкции за съдебните изпълнители 0| 345 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах