Реклама / Ads
3| 4032 |08.12.2014 НОВИНИ

Депутатите приеха бюджет 2015

.
Източник: Булфото
Депутатите гласуваха „за" на първо четене проектозакона на правителството за държавния бюджет за 2015 година. След около 4 часа дебати по време на понеделнишкото извънредно заседание гласуваха 212 народни представители, от които 130 бяха за, 82 - против и нито един не се въздържа.
 
Бюджетът мина с гласовете на ГЕРБ, реформаторите, патриотите и АБВ. Против бяха от БСП, ДПС, БДЦ и Атака. Преди гласуването думата поиска вицепремиерът Томислав Дончев, който единствен от министрите бе в пленарна зала.

„Изслушах всички аргументи, с които съм съгласен, изслушах всички аргументи, с които не съм съгласен. Лош спор няма", заяви Дончев. По думите му този бюджет отразявал ситуацията такава, каквато е и отразявал това, което може да се направи. Той се отказа да коментира спорове, които по думите му спадали към терапевтичната практика - депутатите си споделяли страховете какво било и какво може да бъде. Няма да водя спор в стил „бюджетът ми е много по-добър от бюджета ти", закани се министър Дончев.

За  2015 според него имаме планиран разход по ОП за 4,5 милиарда лева. Плановете на кабинета са за новия програмен период за разходи поне в същия размер. Относно критиките към планирания растеж от 0,8%, той бе категоричен: „Растежът е такъв, какъвто позволяват обстоятелствата". Томислав Дончев подчерта, че растежът е такъв, тъй като това позволявала икономиката.

Министър Горанов може да е строг, но не е злодей, посочи още вицепремиерът. Той реторично попита кое е по-добро - да пристигнеш няколко секунди по-рано преди финала или да получиш инфаркт в средата на трасето. Освен това средният растеж, планиран за ЕС е 1,5%, а 1,1,% е за Еврозоната. САЩ планират растеж за догодина от  3,1%. ЕК пък предвиждала за България растеж от 0,6%.

Това не е съвършеният бюджет, каза Дончев в заключение и поясни: „Не защото несъвършени са всички човешки дела. Това е възможният бюджет".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4542 |08.12.2014 В. Енчев предложи намаление на партийната субсидия, бюджета на НСО и на президента . 1| 4086 |08.12.2014 Кънев: Бюджетът не се различава от на БСП, ще плащаме кражбите . 0| 3961 |08.12.2014 Новият бюджет запазва данъчните ставки . 6| 3922 |05.12.2014 Синдикатите излизат на протест срещу бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads