Реклама / Ads
1| 4348 |12.09.2019 НОВИНИ

Депутатите приеха доклада за националната ни сигурност за 2018 г.

.
Народното събрание Източник: БГНЕС
Народното събрание прие Доклад за състоянието на националната сигурност за 2018 г. В документа се посочва, че през 2020 година е необходимо да се създаде регистър на всички обекти от критичната инфраструктура на страната, да се подобри комуникацията между институциите и да се изгради Национален ситуационен център за управление при кризи.
 

Докладът бе приет с одобрението на 97 народни представители от гласували общо 154. "Против" бяха 47, а други 10 се въздържаха, съобщава novini.bg.

 

Според заключенията в него финансовата стабилност и темповете на икономическо развитие са в основата на оправданите очаквания в непосредствена перспектива страната да се присъедини към Европейския валутен механизъм, а след това да стане член на еврозоната.

 

Отчита се, че с предприетите през 2018 г. мерки в насока развитие на стратегически проекти в сферата на енергетиката е станало възможно през първата половина на 2019 г. да започне осъществяването на дълго отлагани енергийни инфраструктурни проекти, които имат стратегическо значение както за България, така и за региона на Югоизточна Европа и за ЕС като цяло. Посочва се, че основен приоритет за България е гарантирането на сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите.

 

В хода на дискусията от "БСП за България" разкритикуваха доклада и заявиха, че ще гласуват "против". Кристиан Вигенин настоя следващият доклад да бъде изготвен по-рано, за да може някои от мерките, които се препоръчват, да бъдат обсъдени и приети в настоящата година. Той бе категоричен, че няма изведени акценти и липсват препоръки.

 

"Самият доклад е едно най-общо отчетничество, в което има много информация, но липсата на препоръки го прави в голяма степен безсмислен", коментира той. Според Вигенин един от ключовите въпроси, който не е осветен достатъчно ясно, е задълбочаващото се социално разделение в страната, която вместо да се затваря в годините на членство, в България се задълбочава.

 

"Разликата в доходите е най-голяма в процентно отношение в сравнение с всяка една друга страна член на ЕС", каза той. Вигенин отчете като недостатък в доклада липсата на анализ по отношение на задълбочаващите се регионални дисбаланси в страната и обезлюдяването на цели села, като и липсата на анализ за функционирането на институциите, за електронното управление, за срива в Търговския регистър.

 

Валентин Радев, бивш вътрешен министър и депутат от ГЕРБ, отговори на упреците, като посочи, че експертите и специалистите, които подготвят доклада са едни и същи и няма как опозицията да представят различен доклад. Радев се съгласи, че трябва да се подобри синтезът на застъпения в доклада материал. "Недоумението е в това, че една от големите политически сили така безпардонно отхвърли доклада за националната сигурност на държавата ни", каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3935 |31.07.2019 Депутатите приеха оставката на шефа на Антикорупционната комисия . 3| 4080 |31.07.2019 Преди ваканцията на депутатите партиите си размениха нападки . 2| 4048 |26.07.2019 Депутатите гласуват ветото на президента за сделката за Ф-16 . 2| 3927 |25.07.2019 Депутатите разшириха обхвата на мерките срещу изпирането на пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads