Реклама / Ads
0| 4419 |25.01.2024 НОВИНИ

Депутатите приеха да има повече отчетност при парите на НЗОК

.
Източник: БГНЕС
Депутатите приеха на първо четене три законопроекта за промени в Закона за здравното осигуряване. Два от законопроектите са внесени от народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), а третият – от ГЕРБ-СДС.
 

За първия законопроект, внесен от народния представител Васил Пандов от ПП-ДБ гласуваха 120 народни представители, 13 бяха против, а 45 гласуваха с „въздържал се“. 

 

Според доклада на комисията по здравеопазване законопроектът цели подобряване разходването на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лекарствени продукти, прилагани в болничната помощ.

Вторият законопроект е внесен от народния представител Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Той бе гласуван със 127 гласа „за“, петима - „против“ и 53 - „въздържал се“. С него според доклада на здравната комисия се предвижда НЗОК да не може да заплаща лекарствените продукти на стойност по-висока от най-ниската стойност между последно действащите рамкови споразумения и средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходната година за всеки лекарствен продукт и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на съответния изпълнител на болнична медицинска помощ. 

 

Третият законопроект за промени в Закона за здравното осигуряване е внесен от Божидар Божанов от ПП-ДБ. Той бе гласуван със 125 гласа „за“, 44 – „против“ и 13 „въздържал се“. С измененията се предвижда системата за сигурно електронно връчване да бъде единственият позволен начин за предоставяне на документи в Районната здравноосигурителна каса, като по този начин ще се намали административната тежест за договорните партньори, се посочва в доклада на здравната комисия. 

В хода на разискванията д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ обясни, че двата законопроекта - този на колегата му Васил Пандов и на Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, са във връзка с разходването на средства за закупуване на лекарства от НЗОК.

 

Оказва се, че в някои случаи болници са купували по-големи обеми на по-високи цени, посочи депутатът, т.е. ако използваме средно претеглени цени, това крие риск да не можем да снижим цените толкова, колкото би било възможно, добави той.

 

По думите му тази промяна с двата законопроекта реално спестява пари на НЗОК.

 

Относно проекта на Божидар Божанов Симидчиев посочи, че "част от проблемите ни в здравната ни система произлизат от това, че някой може на хартия да подпише нещо, без да е ясно кога е направено това". "С електронен подпис това не може да стане, тъй като електронният подпис поставя конкретна дата и час на подписването", разясни Симидчиев.

По думите му с този законопроект останалите 30 процента от районни здравни каси, които все още не желаят да позволят на лекарите да подписват договорите си електронно, ще бъдат задължени да го направят. 

 

Божидар Божанов от ПП-ДБ коментира, че в конкретния случай нов софтуер няма, а се предвижда използването на съществуваща система за електронен подпис. Никакво ново умение не се предвижда за лекарите, добави той и уточни, че просто няма да се налага да се разхождат до областния град, след като законопроектът бъде приет.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5181 |25.01.2024 Технополис замени хартиените етикети с електронни . 5| 5129 |25.01.2024 Падналият Ил-76: "Има индикации, че Русия е знаела за инцидента предварително" . 3| 4738 |25.01.2024 Радан Кънев призова ПП и ДБ да се явят заедно на европейските избори . 0| 4722 |25.01.2024 В три области от днес е обявена грипна епидемия. Учениците продължават да ходят на училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads