Реклама / Ads
30| 6187 |19.01.2024 НОВИНИ

Депутатите решиха: Белазелков и Атанасова ще облекат тогите на конституционни съдии /обновена/

.
Кадри на Белазелков и Атанасова, секунди след избирането им
Народните представители гласуваха кои да са двамата представители на парламента в Конституционния съд. Парламентарната квота стоеше непопълнена повече от 2 години. Депутатите гласуваха представителите им в КС да бъдат Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ и Десислава Атанасова, издигната от ГЕРБ.
 

Мандатът на новите конституционни съдии ще бъде девет години, гласува парламентът.

 

Номинациите от парламентарни групи са на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, на "Продължаваме промяната - Демократична България" - Борислав Белазелков, и на "Възраждане" - Цвета Рангелова, която не събра достатъчно подкрепа. За нея гласуваха 42 народни представители, "против" бяха 105, а 68 гласуваха "въздържал се".

 

Атанасова получи 159 гласа "за", а Белазелков - 154 гласа "за".


.

Гласуването на Белазелков


.
Гласуването на Атанасова





Вчера Комисията по конституционни въпроси изслуша тримата кандидати за конституционни съдии. Гласуването пък беше включено в програмата на пленарна зала още днес.

 

Вчера Борислав Белазелков, предложен от ПП-ДБ, посочи, че в момента Конституционният съд е предимно политически орган и трябва да взима решенията си с повече правни аргументи.

 

Десислава Атанасова, предложена от ГЕРБ-СДС, заяви вчера, че за 15-те години в парламента е доказала, че не се поддава на натиск и така ще бъде и в Конституционния съд.





Издигнатата от "Възраждане" Цвета Рангелова в изслушването си застъпи тезата, че Конституционният съд трябва да решава делата си в срок до 6 месеца.

 

Дебатите в пленарна зала продължиха близо четири часа. Отхвърлено беше предложението на Георги Свиленски ("БСП за България") от проектите за решения да отпадне срокът от девет години, за който се избират новите конституционни съдии. Не беше прието и предложението на Костадин Костадинов ("Възраждане") в проекторешението да се запише, че мандатът на новоизбраните съдии е седем години, съгласно решението на Конституционния съд.

 

Дебатите по избора днес не минаха и без дежурните препирни. Повече - четете тук

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4714 |19.01.2024 С декларация против дезинформацията излязоха депутатите от ПП-ДБ в Народното събрание . 3| 4272 |19.01.2024 Нови престрелки в парламента за Белазелков - "Възраждане" и Тошко против Мир. Иванов и ген. Атанасов . 3| 4563 |19.01.2024 Български отпечатъци по фронта: Българите, които се бият за свободата на Украйна . 13| 15664 |19.01.2024 Божков - на разпит в СДВР. Акцията в София - заради убийството на Алексей Петров /обновява се/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads