Реклама / Ads
5| 5168 |25.08.2008 НОВИНИ

Депутатите не решиха нищо конкретно, фермерските протести продължават

.
Министерството на земеделието и храните да представи на 11 септември пред парламентарната комисия по земеделието и горите доклад по изпълнението на исканията на животновъдите и то по всичките 14 точки.
 

Това решиха народните представители от Парламентарната комисия по земеделието и горите на извънредното си заседание днес. Те настояват да се поставят конкретни срокове и план-графици за действие с ясно разписани отговорни лица. Аграрният министър Валери Цветанов не се яви на заседанието поради здравословни проблеми.

„Не можем да задължим министър-председателя да изплати тези 60 млн. лв. Той няма да иска да го направи при условие, че няма конкретни стратегии", заяви шефът на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Той  допълни, че липсва взаимодействие между министерството и разплащателната агенция и някой трябва да понесе отговорността. „Проблемът е много голям и той трябва да се реши бързо. Трябва да се вземе решение в серия от заседания", каза още Моллов.

Премиерът и правителството незабавно да изпълнят споразумението с животновъдите", настоя пък зам.-председателят на комисията и бивш земеделски министър Венцислав Върбанов (БНС). Депутати предложиха дори, ако е необходимо, да се използват средства от бюджетния излишък за подпомагане на сектора.

На заседанието присъства и националният омбудсман Гиньо Ганев, който защити фермерите и обвини земеделското ведомство в липса на стратегия. Според него депутатите трябва да предложат идеи за евентуално по-ефективно законодателство.

След края на заседанието председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски заяви, че протестите на фермерите ще продължат в сряда. „Ясно е, че няма воля да се свърши това, което е поето като ангажимент",  категоричен бе той и допълни, че до сега от обещаните им 60 млн. лева не е изплатен нито лев.

Припомняме, че ако правителството изплати тези 60 милиона без разрешение на Европейската комисия, ще трябва да плати още толкова като глоба пред ЕС, тъй като според правилата на общността те се възприемат като държавна помощ.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4813 |03.08.2008 Депутатите са разпитвали министрите 369 часа, приети са 564 закона . 7| 7598 |30.07.2008 От петък депутатите излизат в дълга лятна ваканция . 5| 4666 |11.06.2008 Депутатите заклеймиха купуването на гласове, но само на думи . 5| 5031 |25.05.2008 Депутатите ще прецизират реформите във вътрешното министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads