Реклама / Ads
1| 2608 |29.06.2023 НОВИНИ

Депутатите удължиха срока за предлагане на номинации за председател на Сметната палата

.
Източник: личен архив
По предложение на ГЕРБ, ”Продължаваме промяната - Демократична България” и ДПС Народното събрание удължи срока за представяне на кандидатури за председател на Сметната палата, който става не седем, а 14 дни. Иначе казано, крайният срок за внасяне на документи на кандидатите изтича на 7 юли в 18.00 часа.
 

Проекторешението влезе извънредно в дневния ред на депутатите и бе подкрепено с 116 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и четирима от "Има такъв народ". "Въздържал се" гласуваха от "Възраждане" и БСП.


Миналата седмица депутатите приеха правилата за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и здравната каса, като още в самия ден се наложи срокът за представяне на номинации за гуверньор на БНБ да бъде удължен от 7 на 14 дни. Този за здравната каса изтече в сряда (28 юни) и в деловодството на парламента вече има внесени три кандидатури.

 

Точките за избор на нови шефове бяха включени извънредно в дневния ред на парламента, след като правилата за избор на нови ръководители на трите институции бяха приети в парламентарните комисии. Това стана в деня, в който Конституционният съд обяви, че освобождаването на бившия шеф на Сметната палата Цветан Цветков от поста противоречи на конституцията. Бързането с избор на регулатори се оказа и в нарушение на договорката между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" за предварително съгласуване стана една от причините за изостряне на тона между партията на Борисов и новата коалиция в парламента.


Мандатът на председателя на Сметната палата Цветан Цветков изтече през март 2022 г. Цветков обаче бе освободен като председател на Сметната палата внезапно на 20 януари по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход". Обяснението бе, че мандатът му е изтекъл преди една година. За изпълняващ длъжността председател беше издигната заместничката на Цветков Горица Грънчарова-Кожарева, като мнозинството пренебрегна факта, че нейният мандат също е изтекъл. Вместо да открие процедура за избор на нов председател, Народното събрание реши да освободи Цветков и да сложи Грънчарова-Кожарева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2737 |28.06.2023 Депутатите забраниха райския газ в заведения . 2| 2745 |28.06.2023 Депутатите гласуваха на първо четене законопроект, с който се регламентира употребата на райски газ . 3| 2948 |25.06.2023 Крум Зарков: Депутатите вместо да пишат декларации, да се разберат за нов състав на ВСС . 2| 2629 |23.06.2023 Депутатите все пак ще изслушат правосъдния министър Атанас Славов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads