Реклама / Ads
6| 5367 |03.11.2010 НОВИНИ

Депутатски спор стегна примката около Закона за вероизповадения

.
След горещи юридически спорове, депутатите отхвърлиха предложение на ДПС за изменение в Закона за вероизповеданията. Поправката целеше да помогне за свикване на Конференция и избор на главен мюфтия.
 

Вносителите Тунчер Кърджалиев и Четин Казак настояваха при форсмажорни обстоятелства и невъзможност да се прилага устава и по искане на повече от половината от регистрираните местни поделения на вероизповеданието, СГС да може да свиква върховния орган на религиозната общност. ДПС поискаха промяната заради възстановяването на Недим Генджев и Висшия мюсюлмански духовен съвет от негово време. След като се оказа, че повече от половината от членовете му са починали, се оказа невъзможно свикването на съвета.

Мюсюлманският съвет не може да заседава и взима решения, практически вероизповеданието не може да функционира, очерта рамките на проблема от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев. Залата през цялото време кръжеше около дилемата дали приемането на подобен текст не означава намеса на държавата в делата на вероизповеданията. Хората на Доган пък десетки пъти повториха, че не бива да се свиква нова Конференция, защото няма легитимни органи, които да я представят.

Според тях проблемът може да засегне всички вероизповедания в България, когато заради непредвидени в Закона и уставите причини, върховният орган на вероизповеданието да не може да се свика. Този факт, сам по себе си, означава блокиране и дори – невъзможно съществуване на вероизповеданието, при това – без законово регламентиран и позитивен изход от ситуацията, смятат от ДПС.

Не може едно решение да върне колелото на историята с 14 години назад и да признае за легитимни резултатите от един съмнителен, негативен форум, разгневи се от парламентарната трибуна Лютви Местан. Ако е искрено намерението на министър-председателя да съдейства за намиране на изход от тази ситуация, чрез провеждане на извънредна конференция, нашата позиция е, че в парламента е законосъобразният изход, категоричен е зам.-председателят на ДПС. Той призова да се уважи свободната воля на мюсюлманите, които са избрали през 2009 Мустафа Хаджъ за свой духовен водач.

Според Местан свикването на извънреден форум няма по каква процедура да се проведе, затова добрият вариант е предложеният законопроект. Всичко друго ще означава неправомерна намеса на непризнати от общността, нелегитимни остатъчни структури, което ще е намеса във вътрешните дела на вероизповеданието, отсече Местан. Това може да се случи, само при тотална невъзможност на прилагане на вътрешните актове, добави той.

Доста остра бе реакцията на съпредседателя на ГЕРБ Красимир Велчев по проблема. Той поясни, че партията не може да подкрепи подобно предложение и ще гласува “въздържал се”. 14 години чакахте и сега нормално е всеки да си задава въпроса - защо реагирате сега, заяви той. Някой влиял ли е на съда през тези години да не взима решение, оказвал ли е натиск. Защо сега казвате, че всяко решение би било намеса?, зададе поредица от въпроси Велчев. „Осем години, два парламента бяха на власт, а вие пак казвате, че няма виновни и започвате с някакви намеци за етническо напрежение”, обърна се Велчев към депутатите от ДПС. Мисля, че не трябва да взимаме никакво решение, защото вие ще го изтълкувате като намеса, добави той.

Неподкрепата на законопроекта създава предпоставки за намеса, много по-страшна, отвърна Местан. Защо точно сега, при новата власт се взима това откровено, неприемливо решение на съда? , попита от своя страна той.

Това вероизповедание няма легитимно ръководство. СГС и други инстанции чрез своите решения доведоха до тази ситуация в момента, обясни Четин Казак.

Малко по-късно проблемът се превърна в размяна на обвинения между Костов и хората на ДПС.

Тежките проблеми при вероизповеданията са заварени още при Жан Виденов. Имаше несполучлив опит за решаване с Конференция на мюсюлманите по времето на правителството на ОДС, когато те изградиха своите духовни институции, но те не издържаха дълго време и бяха разрушени в началото на 2003 г., отбеляза Костов. Практически мюсюлманското вероизповедание остана без легитимно ръководство. Оттогава имаше процеси на намеса, за да се защити нелегитимната конференция, каза експремиерът. Ние сме против всякаква политическа намеса във верския проект. Всяка намеса и опит за политическо решение са противопоказни, заяви лидерът на ДСБ.

Срещу Костов остро скочи депутатът от ДПС Ремзи Осман, който заяви, че законите се променят от парламента. Няма президент, няма правителство, задължение на парламента е да промени закона и това не означава намеса в делата, отсече той.

Кога сините узряха до позицията държавата да не се меси, защото си спомням, когато сините се намесваха много явно и открито, алтернативния синод и т.н. Заради тази намеса и Българската православна църква почти 20 години живееше в пълен разкол, намеси се и Четин Казак.

Някои хора не могат да излязат от митовете, които сами са си създали по време на прехода, репликира Костов и обвини хората на Доган, че не слушат внимателно това, което казва. Няма да нарека Осман невъзпитан и арогантен. Ще кажа, че той изрази своето мнение, което не съвпада с моето, каза Костов.

Пълно несъгласие с новия текст изрази съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Ако подкрепим това предложение, това би представлявало намеса на държавата в организацията на вероизповеданията. Това означава, че при всички неуредени въпроси, държавата чрез НС, чрез промяна в закона, трябва да се намесва. Това означава ли, че при всички неуредени, пропуснати във времето проблеми в уставите на определени организации, Народното събрание трябва да решава тези проблеми, попита риторично тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4968 |03.11.2010 Земята около България се тресе . 0| 4742 |27.10.2010 Промените в закона за МВР на дневен ред в НС . 5| 7010 |21.10.2010 Удрят "офшорните зони" с промени в Закона за данъците . 29| 7567 |21.10.2010 Пребит син на бизнесмен изскочи около Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads