Реклама / Ads
5| 7000 |21.10.2010 НОВИНИ

Удрят "офшорните зони" с промени в Закона за данъците

.
Днес народните представители приеха на първо четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Промените в проектозакона на Министерския съвет бяха защитени от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов.
 

Със законопроекта се предлага облагане на чуждестранни физически лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим (офшорни зони), с окончателен данък 10 % за получените от тях възнаграждения за услуги или права, както и неустойки и обезщетения от всякакъв вид с източник България. Въвеждането на тази мярка цели да се противодейства на възможни данъчни измами и пране на пари.

В законопроекта се предлага и авансовото облагане на доходите от наем или от друго възмездно предоставяне на права или имущество да се извършва по ред, подобен на възприетия за доходите от извънтрудови правоотношения, т.е. когато платецът на дохода от наем е предприятие или самоосигуряващо се лице, данъкът да се удържа от него.

В действащия закон съществува задължение за документиране на доходите в случаите, когато не се издава касова бележка от фискално устройство или формуляр „Сметка за изплатени суми“. Тъй като обаче липсва разпоредба, санкционираща неспазването на това задължение, то в голяма степен се обезсмисля. С оглед на това се предвижда налагането на глоба при неиздаване на документ. Така физическо лице, което не издаде документ за придобитите от него доходи, се наказва с глоба в размер от 100 до 500 лв. Глобата се налага поотделно за всеки неиздаден документ. При повторно нарушение глобата е в размер от 200 до 1000 лв.

Очаква се днес Народното събрание да гласува на първо четене и промените в Закона за данък добавена стойност, с които правителството предлага ДДС за туристическите услуги да се уеднакви на 9 на сто. Промяната беше съобразена с туроператорите и браншовите организации в сектора.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и увеличението на акциза върху горивата от 2011 г.

Кабинетът на ГЕРБ предлага от догодина 1000 литра бензин да се облагат с 25 лева по-висок акциз. Увеличението за бензина на 1000 литра е с 25 лева, а при дизела – с 15 лева повече. Ръст ще има и в акциза на безоловния бензин и газьола.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5002 |13.10.2010 Промените в ЗСВ минаха с гласовете на ГЕРБ и Атака . 9| 5439 |04.10.2010 Полицаите гневни, искат промени от кабинета . 12| 6136 |20.07.2010 За първи път удрят Етем. Измислили буря за 735 671 лв. . 2| 4517 |08.06.2010 Промени в ТР в полза на бизнеса иска Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads