Реклама / Ads
11| 8795 |28.09.2021 НОВИНИ

Der Standard за България: Избори, бедност и един компрометиран главен прокурор

.
Атанас Пеканов, вицепремиер
Трети парламентарни избори в рамките на една година ще се проведат в България на 14 ноември. Някои се шегуват, че гласуването в страната се е превърнало в рутина. Не се изключва възможността от нови избори - такива имаше на 4 април и на 11 юли, но партиите не успяха да се разберат и да излъчат правителство.
 

Това донякъде се дължи на факта, че никой не иска да си стисне ръцете с управлявалата допреди това консервативна партия ГЕРБ. Другата причина е, че новосформираната партия “Има такъв народ”, която няма политически опит, изгори всички мостове за съвместна работа в Народното събрание. Очаква се, че избирателната активност на 14 ноември ще е дори по-ниска заради големите разочарования. 

 

Този път обаче изборите в България ще бъдат 2в1. Гражданите ще избират и президент на републиката. Всичко това се случва в контекста на служебния кабинет, назначен за втори път от действащия към днешна дата държавен глава Румен Радев. Единият от повторно назначените е 30-годишният вицепремиер Атанас Пеканов, който остави работата си в Института за икономически изследвания във Виена за правителствения пост в София. 

През последните няколко месеца Пеканов и екипът му работят върху подготовката на инвестиционен план, който да бъде представен пред Брюксел и да докара в България 6.3 милиарда евро безвъзмездна помощ, предоставени от ЕС за преодоляване на икономическите последствия след пандемията от COVID-19. 

 

Европейският съюз обаче иска България да представи конкретни стъпки, с които да гарантира прехода към зелена икономика и край на централите на въглища. Близо 40% от електроенергията на страната се генерират по този начин, което обаче нанася огромни щети върху околната среда. По думите на Пеканов много хора гледат скептично на прехода към зелена икономика. Опасенията са, че няма да има достатъчно инвестиции, които да отговарят на закритите работни места. 

 

Самият български вицепремиер е изненадан, че в момента Европейската комисия поставя ясни крайни срокове за подобен преход. 

 

“Въпросът е дали през следващите няколко седмици ще може да се вземе решение как да се развива регион като Стара Загора през следващите 15 г. Намеренията ни са Планът за възстановяване да бъде представен пред Брюксел преди изборите през ноември”, посочва Пеканов пред австрийското издание Der Standard.

 

Пеканов идва от държава, в която върховенството на закона не е основен принцип. Точно затова българският вицепремиер застава зад идеята европейските средства да се обвържат с гаранции за спазването на правото в държавите-членки. Критериите за това трябва да са ясни и да се следват стриктно. През последните няколко години в България избухнаха яростни протести срещу близкия до властта главен прокурор Иван Гешев. Смята се, че обвинител №1 в страната е символ завзетата от частни интереси правосъдна система. Затова в Плана за възстановяване е залегнала и идеята други прокурори да могат да наблюдават работата на главния прокурор.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3258 |01.09.2021 Депутатите не се разбраха за дата за президентските избори, отхвърлиха предложението на ГЕРБ . 36| 29719 |01.09.2021 Кольо Колев: Идеята, че ГЕРБ ще се върне на бял кон след поредните избори, е меко казано несериозна . 17| 4761 |31.08.2021 Боряна Димитрова: Ехото вече е само: „Избори, избори, избори“. В предизборна кампания сме . 6| 3182 |27.08.2021 Мария Капон: По-добре избори, отколкото лошо правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads