Реклама / Ads
11| 3563 |05.04.2021 НОВИНИ

Der Standard: Борисов иска експертно правителство след тежка загуба

.
Българският премиер Бойко Борисов не губи дори секунда. Почти веднага след изборите той предложи да се сформира експертен кабинет. И след неделните резултати дори се опита да интерпретира загубата на неговата партия ГЕРБ като нещо позитивно. “Радвам се, че толкова много партии ще има в парламента. Уморих се да нося сам отговорност”, посочи дългодишният управник на страната. Веднага след това, обаче, нападна останалите партии, които според него нямат достатъчно голяма експертиза. “Предлагам ви мир. Нека използваме експертите, поемете отговорност”, призова той и поиска възможно най-скоро да се с
 

С оглед на резултатите Борисов няма много други варианти. Лидерът на консервативната партия ГЕРБ ясно вижда 7-те процента разлика в доверието към партията. Според първите резултати около ¼ от българските граждани са гласували за Борисовата партия. С други думи - твърде малко, за да се сформира коалиция с предишните партньори на ГЕРБ, патриотите. 

 

Колко разочаровани и разгневени са българите може лесно да бъде видяно в постигнатите от шоумена Слави Трифонов резултати. С почти 16% той успя да събере повече протестен вот отколкото прогнозираха социологическите агенции. Гласували за “Има такъв народ” са предимно млади хора, които от десетилетия познават предаването му по телевизията. Трифонов обаче няма никакъв политически опит и реална програма, освен искането за намаляване на депутатските заплати. 

 

Остава обаче да се види дали Борисов или който и да било друг ще успее да сформира кабинет без да се отчита успеха на Трифонов. Ясно е, че ГЕРБ вече няма да могат да контролират институциите, както предишни години. Електоралната подкрепа към “Демократична България” също се оказа изненадващо висока - малко под 10%. Партията обединява млади, европейски настроени хора, искащи реформи. Граждани, които миналата година заляха улиците на страната и поискаха да се възстанови върховенството на закона 

 

Теоретично правителство без ГЕРБ е възможно, ако социалистите го подкрепят. Въпреки това обаче Трифонов и ДБ имат напълно различен електорат и концепции. В крайна сметка коалицията ще зависи по всяка вероятност от Трифонов, който би могъл да получи 47-48 депутатски места в 240-членния парламент. 

 

Коалицията с нереформираните социалисти, които загубиха над 11% подкрепа на изборите, спечелиха около 16 на сто от гласовете, не е възможна за ГЕРБ. Борисовата партия обаче има интерес да работи с ориентирани към реформи формации, особено след многократните критики към България за липсата на върховенство на закона.

Главният прокурор в страната е в различни зависимости. Институциите в страната не третират гражданите по еднакъв начин. 30 г. след приватизацията през 90-те години олигарсите, натрупали състояния по онова време, дърпат невидимо конците. На много хора им е писнало от посткомунистическите условия, в които живеят. Демократизация и незавимиса конституционна република е нужна спешно. 

 

Друга подобна "клиентелистка" партия е ДПС. Движението все още е под масивното влияние на олигарха Ахмед Доган. Формацията постигна почти 11% подкрепа. 

Контрастът на формацията с “Демократична България” е добър показател за напрежението в българското общество. Миналата година протестите в страната бяха предизвикане след видео, на което Христо Иванов от ДБ е изгонен от публичен плаж на Черноморието от частни охранители. Ивицата се намира до луксозната вила на Ахмед Доган. Видеото е налично в интернет, а след него стотици хора поеха към плажа. Полицията тогава образува кордон около плажа, въпреки че по същество той е обществено достъпен. Стигна се дори до сблъсъци с униформените.

 

Историята има редица примери за това колко много влияние имат тези клиентелистки партии върху служителите на реда. Затова следващите няколко години ще са вълнуващи. 

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5378 |05.04.2021 El Periodico за Борисов: Репутацията на ”Батман” спада . 18| 10106 |05.04.2021 Гамизов: Събудихме се в друга България, но Борисов прави план за милиардите от Европа . 29| 7159 |05.04.2021 Адв. Хаджигенов: Нищо свързано с Борисов не можем да подкрепим, освен да пуснем водата след него . 21| 4814 |05.04.2021 Харизанов не позна, че на 5-ти всички ще се редят с букетчета под балкона на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads