Реклама / Ads
10| 4483 |17.05.2015 НОВИНИ

Десетки хиляди скандираха срещу Груевски

.
Източник: bTV
Десетки хиляди граждани излязоха на протест пред сградата на правителството в Скопие, за да искат оставката на премиера Никола Груевски. Македонци и албанци се стекоха на най-големия антиправителствен протест от 1991 г. Те скандираха "Ние няма да бъдем роби" и "Оставка". В протеста взеха участие опозиционни партии, граждански и студентски сдружения, както и представители на международната общност и ЕС.
 
Хората скандираха: "Сбогом, Груйо" и "Груйо, отивай си". Опозиционерите държаха в ръце плакати със зачеркнатия образ на министър-председателя и с лозунги „Сбогом Никола“ и „Цензурата е забранена“. Митингът на обединената опозиция в Македония премина спокойно и без никакви инциденти, предаде Фокус и БТА.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев призова за едноминутно мълчание за загиналите полицаи в Куманово и в знак на подкрепа на силите за сигурност.

"Изпращам ясно послание в името на всички, които сме се събрали тук: македонци, албанци, турци, сърби, роми, власи, босненци – от всички етнически общности в Македония, от различни краища на страната, от различни сдружения и организации, от различни политически партии и различни политически определения: Груевски, не отлагай. И сам виждаш, че твоето приключи. Заминавай си!“, каза Заев.

По думите му, заедно с Груевски оставка трябва да подадат и главния прокурор Марко Звърлевски, както и прокурорът за организирана престъпност Йован Илиевски.

"Единственото решение на кризата е оставка на Никола Груевски. Необходимо е постигането на политически договор за формиране на преходно правителство, която да имам мандат да създаде условия за организиране на свободни и честни предсрочни парламентарни избори“, заяви още опозиционният лидер.

Демонстрантите поискаха оставката и на министъра на здравеопазването на Македония Никола Тодоров. Пред протестиращите излезе журналистът Огнен Янески, който беше организатор на хуманитарната акция за операцията на 10-годишната Тамара, която почина преди да й бъдат отпуснати пари за операция в чужбина.

„Днес Тамара не е сред нас, а виновникът за това има име: Никола Тодоров. Оставка“, заяви Янески.

Според повечето оценки, това е най-дълбоката политическа криза в страната след отделянето й от бивша Югославия преди 24 години.

Протестът бе подкрепен от над 15 политически партии и десетки граждански сдружения. Евродепутати също пристигнаха да подкрепят протеста на македонските граждани. Сред тях бе и председателят на ПЕС Сергей Станишев, който също говори пред демонстрантите.

„Вашето послание е ясно. Вашето послание е, че вие искате мир. Чух, че много години нямаше свобода на словото. Но това повече не е приемливо. Чух много хора, които са провъзгласени за врагове, тъй като имат различно мнение. Това е неприемливо. Искам да изразя своите съболезнования до семействата на всички, които загинаха в Куманово“, заяви Станишев.

Малко преди 19 ч. протестът приключи и хората се разотидоха.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4194 |17.05.2015 Десетки протестираха срещу хомофобията . 7| 4288 |17.05.2015 Хиляди се събират в Скопие . 10| 5131 |01.05.2015 Хиляди социалисти пяха „Дружна песен днес да екне!“ . 16| 7442 |30.04.2015 Само във Фрог: Гласят Писанчев за консул в Солун, текат десетки дела за „лов на вещици” в ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads