Реклама / Ads
10| 5101 |01.05.2015 НОВИНИ

Хиляди социалисти пяха „Дружна песен днес да екне!“

.
Празничното шествие в Благоевград
Социалисти от цялата страна се включиха в честванията по повод Деня на труда – 1-ви май.
 
Стотици в Монтана взеха участие в празничния митинг. Шествието започна от клуба на БСП в града и завърши в Градската градина. Приветствия към множеството отправиха председателят на Общинския съвет на БСП – Монтана  Камелия Трифонова, народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  д-р Емил Райнов. „За нас днес не е почивен ден, а ден, на който заявяваме,  че не може да има само печалби, без социални права. Не може да има развитие, без да се грижим за човека”, заявиха представителите на левицата. За настроението на събралите се погрижиха духова музика и танцов ансамбъл. Песента „Дружна песен днес да екне!” бе запята спонтанно от присъстващите хора.

Младите социалисти във Видин и представители на руската общност в града отбелязаха заедно Деня на труда - 1 май с шествие от централния площад „Бдинци” до паметника на Димитър Благоев. Те поднесоха цветя пред монумента на основателя на социалистическото движение в България, който е бил и учител в гимназията във Видин. Младежкото обединение в БСП спази традицията за честване на 1-ви май пред паметника на Благоев, въпреки че в момента достъпът до него е силно затруднен, защото площадката пред него е превърната в строителен склад заради изпълняван от община Видин проект.
   
„Липсата на реални алтернативи за заетост, възможности за професионално развитие и най-ниските доходи в целия Европейски съюз са причина 200 000 души да планират в най-скоро време да напуснат държавата. Още по-тревожно е, че 90 на сто от напускащите са младежи - това са бъдещите инженери, лекари, научни работници!”, се казва в  обръщението на младите социалисти, които призоваха: „Да върнем надеждата на младите, че могат и трябва да се реализират в собствената си страна, при своите семейства, роднини и приятели. Да върнем надеждата на възрастните, че ще създадем условия за техния достоен живот, а за тези които могат и желаят да предадат своя опит - допълнителни възможности за реализация.”
   
Преди началото на шествието живеещите във Видин руски граждани проведоха акция „Георгиевска лента” и закачиха на видинчани двуцветната лента в оранжево и червено, която се е превърнала в символ на уважение и признателност към загиналите във Втората световна война руски войници.
   
Честването на Деня на труда продължи със спортен празник в местността Божурица. На събитието присъстваха и народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов, общински съветници от левицата, както и общинският председател на БСП – Видин Пламен Трифонов.

БСП Шумен се включи в спортен празник. Народният представител от БСП лява България Иван Иванов,  кметът на Община Шумен Красимир Костов и областният председател на Младежкото обединение на БСП-Шумен Анатоли Стоянов участваха в откриването на спортния празник на КНСБ по случай 1 май - Ден на труда. Иванов честити празника на присъстващите и пожела успехи в състезанията. В спортовете футбол, волейбол, теглене на въже, тенис на маса и дартс се включиха много младежи от МО на БСП Шумен.

БСП-Благоевград проведе празнично шествие, предвождано от духов оркестър, се включиха десетки членове и симпатизанти на БСП, които развяваха тържествено знамена. Много граждани и гости на Благоевград също се присъединиха към парада до паметника на Димитър Благоев. Председателят на БСП-Благоевград д-р Владимир Пандев прочете тържествено слово по случай Деня на труда и на международната работническа солидарност. Празникът завърши с хора под звуците на оркестъра.

На традиционния първомайски митинг на БСП в Русе се включиха над 300 граждани, членове и симпатизанти на левицата. Сред участниците бяха народният представител от БСП лява България Добрин Данев и председателят на БСП-Русе Божидар Йотов.

Социалисти от Бургас, симпатизанти, синдикалисти, работници и много граждани се включиха в тържественото отбелязване на Международния ден на труда в морския град. Митинг-концертът под мотото „Време за справедливост“  събра на откритата сцена „Охлюва” в Морската градина над 450 души, дошли да почетат празника на труда и международната работническа солидарност. Гост на тържеството бе зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов, народните представители от Бургас Петър Кънев и Атанас Зафиров.
 
Пред събралото се множество председателят на Общинския съвет на БСП Евгений Мосинов поздрави присъстващи и им припомни, че е дошло време за справедливост, за повече солидарност и социални промени. Заместникът му Тодор Ненов припомни историческите аспекти на празника и борбите на работниците срещу капитала през годините.
 
„В Деня на трудовите хора и на работническата солидарност, ние категорично се обявяваме срещу тежките условия на труд, срещу безработицата, срещу капитала, който подписка работниците“, каза Атанас Мерджанов. По думите му през последните 25 години сме свидетели на задълбочаване на неравенството в нашето общество. Мерджанов подчерта, че БСП няма да се откаже от социалните си ангажименти и продължи да издига сериозно глас, че сме срещу водената социална политика от управляващите.

Празничната програма продължи с изпълнение на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев”, ансамбъл „Тракийски звуци“ и други самодейни състави.

Над 1000 пловдивчани манифестираха на Главната за 1-ви май с лозунгите „Хляб! Солидарност! Справедливост!”, „Не на бедността!” и „Труд и демокрация”. Първомайската манифестация тръгна от пл. Римски стадион и стигна до пл. Стефан Стамболов. Колоната поведоха червените  общински съветници, младежки лидери и ръководството на пловдивската структура . Настоятелният призив „Време за справедливост!” обедини множеството от митинга, който се проведе до Общината. В речта си Елена  Енева, пловдивският председател на НС „Защита”, акцентира върху болезнените за пловдивчани теми – Белодробна болница и общинското образование. Тя изтъкна, че в лицето на социалистите техният синдикат среща съмишленици в отстояването на каузи. „Застанете и вие до нас, призова Енева пловдивчани, за да бъде нашият град независим и достоен”.

Народният представител Георги Търновалийски честити празника на своите съграждани и припомни, че в Пловдив 1-ви май се отбелязва най-напред  с протест през 1893 година. „И днес имаме поводи да сме недоволни, защото България няма работеща икономика, която да създава заетост и доходи за хората! Родният бизнес не се управлява по правилата за ефективен мениджмънт, а зависи от настроенията и благословията на управляващите. Нарушени са фундаменталните пазарни принципи, а властта изсмуква ресурсите на държавата и енергията на нацията. С всеки изминал ден все повече живеем на кредит”, каза депутатът от БСП лява България. Той посочи, че управляващата коалиция лишава страната ни от възможности да бъде суверенна, а нацията ни – достойна, здрава и образована. От речта му стана ясно, че и в перспектива не се очакват по-добри дни.

„Само за половин година законодателните инициативи на управляващите гарантираха формиране на листа на чакащи пациенти, отнемане на средства от държавните и общински училища в полза на частните, пенсионна реформа, която обрича българите да работят до сетния си дъх, и натовариха с безпрецедентен дълг няколко поколения” – аргументира се Георги Търновалийски. Той заяви категорично, че БСП ще продължи да защитава справедливите очаквания на българите.

Заместник-председателят на ГС на БСП – Пловдив Атанас Петков обясни, че в Деня на левия печат младите пловдивски социалисти застават зад каузата за медиен плурализъм и свободата на словото, която осигурява всички останали демократични и граждански права. „Журналистите трябва да имат правото и условията да упражняват свободно професията си, защото те са гласът на нацията”-посочи той. Митингът в Пловдив завърши с дълго първомайско хоро около фонтаните.

В Стара Загора стотици хора взеха участие в първомайско протестно шествие под надслов „Народе, събуди се!” и „Къде е моето работно място?”. В него взеха участие и народният представител и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев, депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков и евродепутатът Момчил Неков.

 

Габровци отбелязаха днешния празник с хиляди балони, постери от преди 100 години, посветени на Международния ден на труда и брошури с историята на празника. На специално табло всеки, който желаеше, можеше да остави своето послание за  празника. "Първи май е възможност да се погрижим за вдъхновението в нас и всички хора”, „Първи май подбужда самочувствието на трудовия човек”, „Време е за справедливост”, „Солидарност и справедливост”, „Ден за възхвала на най-истинското право - правото на труд" бяха само част от посланията, оставени на таблото. В празника се включи народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кирил Добрев и членът на ИБ на партията Йордан Стойков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5092 |13.04.2015 Хиляди на фестивала "1000 носии на едно място" . 19| 5968 |03.04.2015 Станишев пред Слави: Шенген e улесняване на живота на хиляди българи . 16| 6177 |15.03.2015 Борисов: 3 хиляди тона скали са се срутили на пътя Асеновград – Смолян . 0| 4267 |02.03.2015 БДЖ пуска още 9 хиляди места

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads