Реклама / Ads
6| 2605 |01.05.2023 НОВИНИ

Иван Таков: България има нужда от голяма средна класа от работещи, образовани и успели граждани

.
Иван Таков
БСП има дълг към трудещите се българи, но ще се борим за техните права и достоен живот, каза лидерът на столичните социалисти в словото си на тържествения митинг-концерт за 1-ви май
 

България има нужда от голяма средна класа от работещи, образовани и успели граждани. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков в словото си по време на тържественото честване на 1-ви май - Ден на труда и на международната работническа солидарност и празник на левия печат. В митинг-концерта в Борисовата градина, който беше организиран от Градския съвет на БСП - София, се включиха председателят на БСП Корнелия Нинова, евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова, председателят на Младежкото обединение в БСП - София Евгени Филипов, Ваня Григорова, икономически съветник на председателя на КТ "Подкрепа", Иванина Янкова - национален секретар на КНСБ, както и журналистът Александър Симов, народен представител от БСП.

 

"Тук сме, за да покажем и ясно да заявим, че борбата за правото на труд, справедливо заплащане и достоен живот продължава. Защото в основата на силната и просперираща държава е трудът на всеки гражданин. А свободата и независимостта са функция от гарантираното право на труд на всеки, от справедливите доходи, каза Иван Таков. - Първи май не е просто празник. Първи май е наша мисия и кауза".

 

Той посочи мотото на празника, организиран от БСП - София, тази година - "Мир, труд, солидарност!". "Мирът, трудът и солидарността са основна част от ценностната система на лявото, каза още Иван Таков. - Лявото е бъдещето на България, на Европейския съюз, на света. Бъдеще, основано на социална справедливост, на държавна закрила за трудещите се, на подкрепа и помощ за всеки човек, изпаднал в затруднение. Говорим за ценности, а не за милостиня".

 

Председателят на БСП - София заяви, че е време да се противопоставим на огромните неравенства, на нечовешката експлоатация, на отчуждението и на агресията. "100 години след въвеждането на 8-часовия работен ден и половин век след установяването на 5-дневната работна седмица, пак усещаме на плещите си дивата капиталистическа експлоатация с нейната безскрупулност и ненаситност, каза той. - Данъчните закони, кредитната политика, растящата задлъжнялост на хората към банките създават тежки зависимости на огромни социални групи, подчинявайки живота на смесица от капиталистически и феодални форми. Модерните начини на приватизация, дерегулация и гъвкав пазар на труда разкъсаха социалната тъкан на съвременното общество".
Иван Таков беше категоричен, че България се нуждае от промяна на системата. "Държавата ни се нуждае от нова икономическа основа - за модерна, социална и правова държава, с голяма средна класа от работещи, образовани и успели граждани, заяви той в словото си. - Необходими са дълбоки промени в начина на производство, в разпределението на благата. Трябва да спечелим битката за правото на работа, като основно човешко право, за достойно заплащане и осигуряване. За здравословна и безопасна среда. Нужна е държавна и обществена подкрепа за утвърждаване на синдикалните организации като важни фактори за справедливо колективно трудово договаряне, работно и свободно време и на останалите условия за достоен труд. Трябва ново разпределение между заплати и печалби - в полза на труда. Страната се нуждае от последователно развитие на работната сила чрез системи за квалификация и учене през целия живот".

 

Лидерът на столичните социалисти призна, че БСП, като истинска лява партия, има дълг към трудещите се българи: "Ние пак сме тук, за да се борим и да изпълним мисията си - да върнем правата на работещите, да защитим труда им, да им осигурим достоен живот".

 

За празника на левия печат Иван Таков пожела на всички журналисти смелост и честност да отстояват истински лявото. "Всеки от нас носи свободата в себе си и сам решава дали да говори и пише това, което мисли. Не се страхувайте от цензура и натиск! Бъдете смели и честни, призова председателят на БСП - София и цитира Стефан Продев: Горе главата, другари! Горе главата!".

 

Председателят на младежкото обединение на БСП - София Евгени Филипов каза в словото си, че въпреки опитите за омаловажаване на празника 1-ви май, благодарение на хората, които носят лявата идея в сърцата си, той остава символ на историческата борба на работниците по целия свят за нормални условия на труд и достойно заплащане.
"Ако днес считаме забраната на детския труд, 8-часовия работен ден, майчинството или пък платения болничен за нещо нормално, не бива да забравяме, че тези социални придобивки са извоювани именно от работници и синдикалисти, често дори с цената на живота им, заяви той. - Днес, повече от всякога, трябва да се стремим към изграждане на нов тип общество, в което никой не е оставен сам. Общество, изградено на основата на всеобщ и справедливо възнаграден труд. Държава, в която човекът е преди капитала, а обществените блага биват разпределени по начин, позволяващ достоен живот на всички".

 

Евгени Филипов беше категоричен, че точно сега България има нужда от силна лява партия. "Защото само с леви политики можем да преодолеем така наболелите социални проблеми на нашето общество, добави той. -Българската социалистическа партия е натоварена с историческата мисия да бъде тази силна лява партия. Честит празник! Честит международен ден на труда и работническата солидарност!".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 7834 |01.05.2023 Взриви се кола от кортежа на главния прокурор Иван Гешев /обновена/ . 7| 5862 |01.05.2023 Иван Нейков: Eдин работник днес е с производителността на половин предприятие отпреди 20 г. . 8| 4882 |30.04.2023 Атанас Кръстанов: Облакът от Чернобил засегна най-много Южна България и планините . 0| 2926 |30.04.2023 ”Дигитална раница - моята България” получиха българските ученици в Кипър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads