Реклама / Ads
38| 4472 |08.01.2021 НОВИНИ

Десислава Атанасова: Като че ли някой забрани на Радев да говори за 28 март

.
Десислава Атанасова, председател на временната комисия
По традиционен начин премина гостуването на Десислава Атанасова от ГЕРБ в телевизионен ефир. Повод за поканата на Атанасова в bTV е новата порция напрежение между ”Дондуков 1” и ”Дондуков 2” като повод този път е датата за парламентарните избори. Атанасова не изненада - повтори опорките на властта, които от няколко дни тиражират управляващите в публичното пространство. Сиреч - защо Румен Радев даде на заден ход с датата и кой му е забранил на 28 март да се проведат изборите.
 

"След много дълги месеци на настояване да се разпусне Народното събрание, мутрите да са вън, президентът обяви 28 март като първата дата, на която настоя да има избори. Всички бяхме с нагласата, че това ще е датата. В неговото изявление звучеше непреклонен - колкото по-бързо, толкова по-добре за държавата. Вчера стана ясно, че и кметовете на населените места, които пряко участват в подготовката, също са с негласата, че това ще е датата. Впоследствие като че ли някой забрани на президента да говори за пъвата възможна дата и той ще се консултира с всички", обясни Атанасова.

 

Отказа да сподели обаче кой евентуално подозира като човекът, забранил на Радев да промени позицията си за датата.

 

Атанасова попита - какво показва решението на държавния глава, който настояваше за предсрочни избори.

 

Тя не пропусна да отбележи и факта, че правителството е взело правилно решение с оставането си на власт:

 

"Спомняте си всички призиви за оставка и за неработещ парламент. Кой щеше да са гласува правилата? Добре, че има работещ парламент. Ето в такива случаи", отсече Атанасова.

 

По думите й веротно ще се наложи да има промени в Изборния кодекс, но изрази надежда, че политическите сили ще постигнат съгласие и промяната ще бъде бърза и все пак добре обсъдена. Атанасова се обяви против идеята с гласуване по пощата.

Атанасова коментира и казуса с Венецианската комисия, която днес изрази своята изненада от предложението специален прокурор да разследва Обвинител №1 на Република България. Предложението е на партия ГЕРБ.

 

"За мен по-важното е очакването на българските граждани. Няма друг механизъм, освен промяната в Конституцията за контрол на главния прокурор. И ние сме в такава позиция, че нито имаме възможност да направим това, нито пък има друг механизъм, чрез който главния прокурор да бъде контролиран", посочи Атанасова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3973 |08.01.2021 Писател: 10 ноември срина страха като модел на поведение. 30 г. по-късно основите му се възстановяват . 9| 3658 |08.01.2021 Българите в Брюксел на протест докато евродепутатите обсъждат ситуацията у нас . 18| 3406 |06.01.2021 Борисов: 28 март е определена като дата за избори . 24| 4635 |05.01.2021 Христо Иванов: Борисов не откри официално българската част ”Турски поток”, защото го изобличава като лъжец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads