Реклама / Ads
3| 3021 |26.03.2023 НОВИНИ

Десислава Христова: Всички ин хаус договори имат аванси. Доста от проектите не са направени както трябва

.
Дори процедурата да е перфектна, ако има намерения за злоупотреба, законът ще бъде заобиколен, заяви пред bTV бившата шефка на дружеството "Автомагистрали" Десислава Христова.

Възлагането на поръчки по метода "ин хаус" стана нарицателно за корупция и се превърна в порочен модел заради авансовите плащания и избирането на определени изпълнители. 


"Това не е конкурс и няма състезателно начало, за да има участие на много фирми. Държавата решава на кого да възложи – на когото отговаря на трите изисквания: да няма частно капиталово участие; повече от 80% от оборота да е формиран от дейности, възложени от възложителя, и контрол върху дружеството, което ще е изпълнител“, посочи Десислава Христова.


Според нея обаче в директивата тези 80% са нещо, което се възлага на доверие.


"Освен първият договор за инхаус, който беше до Велико Търново, след това имаше още три – за още три лота, след това още един за скоростния път Видин – Ботевград, и още един за 84 свлачища.


Със свлачищата нищо не се случва. До Рилския манастир е завършено, по още 2-3 нещо се прави, по другите – нищо не се прави. Много пъти апелирах някой да попита министъра за това, защото е много удобно да ходиш с едни колби и да обясняваш как някой е строил незаконно. Но реално това е бутафория и е театралничене, и пиар акция, защото по същество не са това темите и не това е начинът. Влиза в чужди компетенции и това не е установения законосъобразен начин за вземане на проба", коментира Десислава Христова.


Тя посочи, че по всички инхаус договори има аванси.


"Искахме да направим ревизия на проектите, защото доста от тях не са направени както трябва. Има една дълга сага. Стигна се дори до следствие и прокуратура. В последния ден, преди Караджов да ме махне, оставих официално писмо на колегите си – какво трябва да се продължи. Нищо не е разглеждано и нищо не се случи.


Не мога да се сърдя на хора, които не познавам, но с Шишков сме седели на една и сме били колеги. Имала съм му доверие. Първата задача от Комитова беше да се разглеждат свлачищата", посочи още Христова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3289 |25.03.2023 Христо Петров: Истинската промяна идва не когато в рими, макар и добри, казваш, че всички са един дол дренки . 14| 7728 |20.03.2023 Ивайло Пенчев: Всички помощи за бизнеса трябва да се премахнат, злокобно е . 6| 3710 |17.03.2023 Лена Бориславова: Няма да дойде спасител отвън, всички ние трябва да направим нужното . 18| 3384 |16.03.2023 Елена Йончева: Всички говорят, че искат мир, а пращат боеприпаси на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads