Реклама / Ads
5| 3481 |17.06.2021 НОВИНИ

Комитова и Петков: И при язовирите, и при магистралите има дружества – шапки

.
Виолета Комитова, Кирил Петков Източник: Facebook
Констатациите ни от проверките на ”Автомагистрали” и на свлачищата съвпадат с тези на Сметната палата. Вече посочихме пред медиите, че от 84 проекта, само един е изпълнен. Под проект се разбира нещо, което е нарисувано на хартия и е с разрешение за строеж. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова. Тревогата на МРРБ е, че заради краткия срок, проектите за укрепването на свлачищата няма да бъдат завършени. Такава схема имало и в ”Автомагистрали”.
 

"Първо имаме прескочени обществени поръчки, след това имаме фирми, които сами си определят цените. Трето - има огромен инвестиционен риск, тъй като са дадени едни пари на фирми, които не са били необходими по това време. Това са големи пропуски, извършени от ръководителя на "Автомагистрали" г-н Беличев", обясни Комитова.

 

Тя бе категорична, че трябва да се върнат обществените поръчки и парите към тях. Комитова не е съгласна и тези поръчки да се правят на инженеринг. Според нея трябва да има 84 компании, които да се справят с 84-те свлачища.

 

"Това означава, че вместо да имаме раздадени 400-500 млн. лв. на 25 фирми, сме могли да включим 250 компании, които са малки и средни предприятия. Но са се случили и други дефекти. Ние сме пренебрегнали пазарната икономика, пренебрегнали сме конкуренцията. Фирма, която за денонощие получава 100 млн. лв. аванс, имаме такъв случай в "Автомагистрали", как се състезава с останалите фирми, които сто години няма да им стигнат за 100 млн. лв. В тази насока трябва да работим - към малките и средни предприятия",  категорична бе тя.

 

От своя страна министърът на икономиката Кирил Петков изтъкна, че проблемите в двете министерства са общи. „И при язовирите, и при магистралите има дружества – шапки“, добави той.

 

Той посочи и сходен случай в икономическото министерство - при 416 язовира, 86% от договорите са сведени до 7 компании. От тези 416 язовира са завършени само 10, от които нито един не е в експлоатация и не е пълен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3315 |16.06.2021 Арх. Комитова: "Автомагистрали" трябва да има. Но да не се управлява така . 10| 12375 |15.06.2021 Министър Комитова отговори на шефа на „Автомагистрали“: Плащате авансово 1,8 млрд. лв. за АМ „Хемус“ – нея я няма . 19| 6373 |15.06.2021 Кирил Петков: Парите за ремонт на язовирите са за 6-7 фирми. „Автомагистрали“ и ДКК са шапки, които дават да се строи без обществени поръчки . 8| 6624 |12.06.2021 Арх. Виолета Комитова: Отказваме всички чуждестранни инвеститори. Подпорната стена е хаос-огледало на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads