Реклама / Ads
2| 4038 |02.06.2021 НОВИНИ

Виолета Комитова: Значими за държавата проекти са изграждани незаконно

.
Виолета Комитова
Времето не е достатъчно, за да се разкрият всички сенки. С малки стъпки ще се опитаме да поправим някои неща. Времето е крайно недостатъчно. Това каза пред Люба Кулезич по Евроком Виолета Комитова- министър на регионалното развитие и благоустройство.
 

За това министерство работят около 4000 човека. Много сложна структура с много хора. Основната задача е да се занимава с регионалното развитие. Има пряко отношение с инвестиционния процес- създаване на строителен продукт по всяко едно отношение.

Интересът за „Автомагистрали“ беше провокиран, много медии се интересуваха от това. Трябваше да се заемем с една обща проверка на „Автомагистрали“ и АПИ. Имаме да се занимаем с ТОЛ-системата. Ние не сме наясно тя каква възвръщаемост има. Все още е голям дела на винетните такси. Университетски преподавател съм. През целия живот съм практикувала проектантска дейност.

 

С изненада установих, че законът не се спазва-всички нормални инвеститори, които са тръгнали да стоят от тоалетна до къща, знаят, че преди това трябват строителни книжа, които се съгласуват и накрая приключват с разрешение за строеж. Установих, че много проекти, значими за държавата, се изграждат без разрешение за строеж. Това означава незаконно по смисъла на ЗУД.

 

Давам пример-последният водопровод за Перник. Той към днес е незаконен по смисъла на ЗУД, защото няма разрешение за строеж. Струва 20 млн., не съм го посещавала. Този водопровод бе изграден в аварийна обстановка. Склонна съм да го приема, въпреки, че е незаконен. Сега се правят книжата. Областният управител на София е отстъпил правата си на колегата си от Перник. След дъжд качулка.

 

При свлачищата са дадени пари, но нищо не е направено. Случва се така,  АПИ възлага на „Автомагистрали“ чрез пари, отпуснати от МС, пари  само за свлачища, срутища. Дават им 221 млн. лева в един договор, в който има описани 84 свлачища.  Случва се така, че „автомагистрали“  подпират 25 фирми им дават 188 млн. , за да се занимават с тези свлачища. До този момент няма проекти, но парите са получени. Тези пари са за строителни книжа и техника под наем. До тук парите са публичен обществен ресурс. И за една нощ тези пари се превръщат в търговска тайна. Това са измислили нашите законотворци.  Договорите са за 2 години, а е изтекла 1, 5 г. Поканихме фирмите и нито една не се отзова.  Писаха ни писма. Мислех, че някоя от тези фирми наистина са полагали усилия. Към днешна дата – изпълнили сме едно срутище на Рилския манастир и е струвал 6 млн. лева.  Имаме само един изпълнен обект. За останалите 83 обекти няма дори книжа.

 

Освободих ръководството на АПИ без медии. Исках да бъде достойно. Но те ме изненадаха как цяла седмица обикалят по медиите и говорят неверни неща. Не е имало никаква спешност да се управляват  по този начин парите, с изключение на пернишкия водопровод. Не зная какви са намеренията на прокуратурата. От вчера се извършва финансова проверка на НАП на „Автомагистрали“. Те ще влязат в дълбочина. Не зная дали ще ми издържат нервите. Много ми е тежко, когато наблюдавам такива ситуации в държавата. Професорите в нашия университет по геодезия и строителство получават по-малко пари от секретарките в министерството. Изобщо не съм щастлива, като откривам такива схеми. Търговската тайна трябва да отпадне със закон за дружества, които оперират и д един лев държавни пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5935 |01.06.2021 Министър Комитова: Извикахме фирмите, получили пари от ”Автомагистрали”. Никой не се яви . 0| 3081 |25.04.2021 Маргарита, Росица и Виолета - в топ 20 на най-разпространените имена . 38| 14772 |13.02.2021 Д-р Гълъбова отговаря на индивида Недялко: Не сте за мен от значимите хора, за да ви търся сметка . 75| 10793 |17.01.2021 Виолета Сечкова с писмо до жената на Хр. Иванов: Днес съм аз. Утре може да сте Вие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads