Реклама / Ads
2| 3822 |19.09.2017 НОВИНИ

Десните искат парламентът да накаже виновните за незаконното следене

.
Десните партии ДСБ и „Да, България” сезираха шефа на народното събрание за нарушения на личния живот и тайната на кореспондинцията на български граждани. Те поискаха парламентът, като висш орган на държавната власт, да пресече погазването на закона и да поиска търсене на отговорност от виновните.
 

Ето и пълния текст на писмото:

 

Уважаеми г-н Главчев,

 

Опазването и гарантирането на основните човешки права засягащи личния живот и тайната на личната кореспонденция са в основата на демократичната държава. Институциите на Република Българя, и на първо място Народното събрание, са длъжни да се противопоставят на всеки опит за погазване на закона и гарантираните от него човешки права. Изразяваме опасенията на българското общество относно оповестените в публичното пространство факти, за недопустима намеса в личния живот на български граждани, за която няма адекватна реакция от нито една институция в страната.

 

Става въпрос за направените редица публични изявления от председателя на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков, в които той изнесе сведения за груба злоупотреба със специални разузнавателни средства, заявявайки че “има данни за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти, с цел сплашване, натиск или шантаж”. Тези факти са силно обезпокоителни и създават съмнения за тежко нарушаване на основни граждански права, гарантирани от българската Конституция. За констатираните от бюрото нарушения, г-н Рашков твърди, че е сезирал съответно - Главния прокурор, ВСС и Министъра на правосъдието, очевидно без резултат.

 

Съгласно Закона за СРС, Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, е независим държавен орган, който се конституира чрез избор от НС. За това настояваме да упражните правомощията си като председател на българския Парламент и да свикате заседание на Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона на електронните съобщения. На заседанието на Комисията да бъдат изслушани председателят и всички членове на Националното бюро и да се извърши детайлна проверка за всички случаи на злоупотреба със специални разузнавателни средства. Поради чувствителността на тази тема очакваме българската общественост да бъде запозната с резултатите от работата на Комисията, както и какви действия ще бъдат предприети за търсене на съответната отговорност.

 

Адекватната реакция на висшия орган на държавна власт в Република България по такъв основен проблем на демократичната държава би било лакмус за разделението на властите, за върховенство на закона и не на последно място за отговорността на народните представители пред избирателите.

 

Надяваме се, че няма да се поддадете на натиск и ще защитите независимостта на българския Парламент!

 

 

Атанас Атанасов,

председател на ПП “Демократи за силна България”

 

 

Христо Иванов,

председател на ПП “Движение Да, България!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3854 |19.09.2017 Парламентът избира шеф на НОИ . 2| 3948 |17.09.2017 Над 50 хил. работещи българи искат да се обучават с ваучери . 1| 4790 |14.09.2017 Парламентът гласува промени в Кодекса за социално осигуряване . 3| 6984 |14.09.2017 Първо във Фрог: ДАНС привика Кемил Рамадан, притискат го за протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads