Реклама / Ads
7| 5493 |24.02.2013 НОВИНИ

Дядо Кирил даде старт на изборите за патриарх

.
Наместник-председателят на Българската православна църква и Варненски митрополит Кирил обяви официалното начало на Патриаршеския избирателен църковен събор, предаде БНТ. Началото бе дадено точно в 8.29 часа. Минути преди официалното откриване бе отслужен кратък молебен в Академичната зала на Българската академия на науките.
 

Патриаршеският избирателен църковен събор ще избере днес глава на Българската Православна църква. Патриарх ще стане един от тримата излъчени от Светия Синод кандидати - Старозагорският митрополит Галактион, Русенският митрополит Неофит или Ловчанският митрополит Гавриил.

Според източници от Светия Синод дядо Галактион не е дошъл на събора. Свещеници са коментирали, че Господ е решил той да не става патриарх, щом има проблеми със здравето.

Българската православна църква очаква най-малко 40 гости-представители на Поместните православни сестри-църкви, които започнаха да пристигат в София още на 22 февруари. Рано сутринта в събота започна регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Църковният събор се открива с Утреня и Божествена св. Литургия с особените прошения в Синодалния параклис „Св. цар Борис“. В параклиса на Синодалната палата още в събота са поставени инсигниите на бъдещия нов Български патриарх. Те ще бъдат възложени върху него по време на тържествената патриаршеска интронизация в катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски".

След завършека на патриаршеския избор, литията от сградата на Св. Синод ще се отправи към „Св. Александър Невски” през официален кордон, съставен от представители на всички армейски части в България.

Към края на интронизацията новият Български патриарх застава на патриаршеския трон, където по старшинство три пъти по двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно ще възгласят трикратното „Достоин” за новия Български патриарх при редуване с клира - 3 възгласа „Достоин”, а след тях и хора с миряните – 3 възгласа „Достоин”.

На церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх в катедралния храм "Св. Александър Невски" ще присъства президентът Росен Плевнелиев.

Oколо 8 ч делегатите, които ще изберат новия патриарх, събраха необходимия кворум от минимум 2/3 и така изборът можеше да започне.

Галактион беше първият митрополит, въвел архонството в църквата. В началото на 2007 г. той удостои в Рим с титлата "архонт" Слави Бинев, който малко след това стана евродепутат. Това предизвика скандал в Църквата.

Галактион е вербуван от ДС е през 1981 г. и е приел псевдонима "Мишо". Като агент е работил по задачи поставени на Шесто, Трето и Първо управление.

Той е един от разколниците в църквата, които през 1991 г. искат патриарх Максим да бъде свален. През 1995 г. се връща и е приет в лоното в църквата.

Митрополит Неофит, който е роден като Симеон Николов Димитров, е Русенски митрополит от 2004 г. Образованието си получава в София и Москва. През 1975 г. е постриган за монах в Троянски манастир. Лично патриарх Максим го ръкополога за йеромонах през 1976 г.

Бил е ректор на Духовната академия, а след това и декан на Богословския факултет при Софийския университет, главен секретар на Светия синод, от 1994 г. е Доростолски и Червенски митрополит, а след разделянето на епархията става Русенски митрополит.

Ловчанският митрополит Гавриил е роден е на 16 юли 1950 г. в град София с кръщелно име Цветан Методиев Динев. Живее с родителите си в Чехословакия (1953-1966). Завръща се в България и завършва ВИАС.
С православната вяра и църковните дела го запознава неговият изповедник.

Премества се да живее в Клисурския манастир „Света Петка“ край Банкя. На 27 декември 1979 г. е подстриган в монашество с името Гавриил. Йеродякон от 1980 г. Йеромонах и игумен на манастира „Света Петка“. Завършва задочно Софийската духовна семинария. От септември 1986 г. е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.

След завръщането си в България е протосингел на Софийска митрополия (1991-1998) и игумен на клисурския манастир „Света Петка“. През 2001 г. е избран и канонически утвърден за Ловчански митрополит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 6094 |22.02.2013 Ив. Костов: К. Пенчев беше от НДСВ, НДСВ продаде ЕРП-тата . 94| 27327 |21.02.2013 Гамизов: Енергийната мафия принуди Борисов да подаде оставка . 87| 6632 |19.02.2013 Организатор на протеста: Ако това правителство подаде оставка, всичко ще се срине . 226| 7949 |18.02.2013 Костов: Борисов да подаде оставка и да се назначи експертен кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads