Реклама / Ads
99| 6011 |06.03.2012 НОВИНИ

Дянков: Борисов е много стиснат

.
Симеон Дянков
Премиерът Бойко Борисов е много стиснат и той не е подписал бонуси на нито един от своите министри. Това обяви по Нова ТВ финансовият министър Симеон Дянков.
 

 

Той е категоричен, че никой от колегите му министри не е взел бонуси. Едниствено Трайчо Трайков, Сегрей Игнатов и Свилен Нейков са получили допълнителни възнаграждения за участие във фондове  и комисии, но сумите са били дарени за болни деца.

 

Дянков обясни, че към финансовото министерство е разкрита сметка, в която хората от политическите кабинети на министерствата трябва да върнат взетите пари от бонуси. А министър Цветанов като политическо лице наблюдава кой е изпълнил заръката на премиера и ако не е изряден – да бъде отстранен от работа.

 

Според Дянков връщането на бонусите сега било наложено от принципни позиции.

 

Когато стартира този Министерски съвет Борисов ни предупреди всички, че заради кризата и за да бъдем солидарни с обществото няма да взимаме бонуси. Ако тогава някой е имал нещо против, е можел да възрази, а не сега да се жалват, реагира Дянков.

 

Той обясни, че още щом са дошли на власт, са забранили хора в политическите кабинети да вземат пари от бордове на дружества. Според финансовия министър до този момент всички държавни служители, взели бонуси през 2011, са ги върнали. Сега предстои да върнат и сумите, които са получили през 2010 и 2009 години.

 

Дянков защити тезата, че за повече отговорности трябва да се получават и бонуси, за да бъдат мотивирани държавните служители и да се пресекат възможностите за корупция. Според него в момента по над 50 нормативни акта могат да се получат бонуси. Предвижда се тези възможности да бъдат уредени от новия Закон за държавния служител, който вече е минал на първо четене в НС и предстои да бъде приет.

 

Той разкри, че като бивш служител на световната банка, е получавал бонуси за добре свършена работа. Там също имало такава практика. Така допълнителните му годишни възнаграждения достигали до 35 хил. долара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 258| 6237 |05.03.2012 Рейтингът на Борисов стабилен, ГЕРБ губи доверие . 28| 6516 |05.03.2012 Борисов поздрави Путин . 77| 6719 |03.03.2012 Борисов: С добрия Дянков се оправяйте до петък, в понеделник ще е лошият Цветанов . 42| 5751 |02.03.2012 Борисов: Една партия в Холандия разиграва целия Европейски съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads