Реклама / Ads
0| 5135 |06.07.2015 НОВИНИ

Дянков: ГЕРБ имаше друго предложение за шеф на БНБ от Иван Искров

.
Симеон Дянков
Утрезвяването след референдума в Гърция започва и следващ ход няма. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков по БТВ.
 

 Гърците отстояват позиция, която донякъде е правилна. Анализаторите коментират, че референдума няма стойност в случая. Европа няма да се съобрази с резултатите от референдума. Гърция си спечели време, посочи Дянков. Според него Ципрас иска да покаже, че народът го подкрепя. Дългът е толкова голям вече, че без сериозно намаляване няма да стане. И двете страни донякъде са прави. Бившият финансов министър коментира информацията, че е станал финансов съветник на СИРИЗА.

 

"Сравнително добре познавам Варуфакис, финансовият министър на Гърция. Той не е самонадеян, просто има свое мнение. Неговите идеи биха имали смисъл преди 7-8 години, но вече са закъснели", посочи Дянков. Според него Гърция никога досега не е изпълнявала икономическите прогнози на МВФ. Той припомни, че 30 г. гърците са живели над възможностите си, в дълг. "Предишните правителства не са си свършили работата. Ние сме далеч по-добре във финансово състояние. Можем да надминем гърците и не само тях" Не мисля, че гърците искат да излизат от еврозоната, както и еврозоната иска Гърция да излиза оттам. "В следващите дни банките в Гърция няма да отворят, но страната няма да излезе от еврозоната. Очаквам до няколко седмици Ципрас да свика нови избори. По този начин Гърция ще спечели още месец време. Европа няма ход в момента. Всички ходове са в гърците - те или трябва да влязат в трети пакет с опростяване на част от дълговете, но това би станало след година-две. Европа се надява да дойде по-разбрано правителство в Гърция и с други предложения", прогнозира Дянков.

 

Не мисля, че ще им а вълна на завръщащи се българи от Гърция. Според мен те ще изчакат. Това би довело до наводняване на пазара на труда, призна Дянков. Каква е в момента пицата на Влади Горанов, попита водещият. "Отчитам го като грешка, че говорех доста като финансов министър. Той е много подготвен и премерен в изказа си", заяви Дянков. Той отчете, че има големи успехи в Митниците. "Не вярвах, че след големия срив от миналата година ще има такъв растеж на приходите". "С г-н Борисов се видяхме в края на февруари. Още тогава говорихме за Гърция и прогнозирахме, че се очаква тя да фалира до шест месеца. Макар, че Орешарски се опита да срине публичните финанси, все още сме много далеч от гръцки сценарий", категоричен беше финансовият министър в кабинета "Борисов 1".

 

По повод събитията с КТБ, Дянков заяви: "Кой има задачата да се справя с банковата стабилност на държавата? Това е гуверньорът на БНБ. Това е неговата задача и той не се справи", посочи Дянков. През 2009 г., когато растат много активите на банката на власт беше г-н Станишев. Тогава държавните средства са били от армията и от транспортното министерство. Дянков си спомни, че преди да се избере за втори мандат Иван Искров ГЕРБ и правителството са имали друго предложение - Калин Христов. Дянков признал, че е имало натиск, но не е бил от ЕЦБ. Тогава получих обаждане от значима фигура в парламента, но извън правителството. Той отказа да назове име, но допълни, "припомнете си през 2009 г. кои бяха активните хора в политиката. Натискът не беше от политическа сила", увери Дянков.

 

"В парламента тогава изненадващо се смени гласуването в полза на Искров. Изведнъж се оказа, че всички харесват работата му, независимо от грешките му". Въпреки това нашият банков надзор е много добър. На въпрос къде отидоха парите от НЗОК, Дянков каза: "Сумата беше 1.390 млрд. лева. Ние бяхме в дефицит и имаше два варианта - или да вземем външен дълг или да се вземат от другаде. Тогава в НЗОК имаше излишък от 400 млн. лева. Външните дългове бяха много скъпи по топва време, а пари нямаше. Тази сума тогава отиде за пенсии. Но оттогава над 1.4 млрд. са дадени допълнително на НЗОК и по този начин парите бяха върнати". Допуснал съм доста грешки. Не бих влязъл в ново правителство в следващите години, призна той. Успях да внеса финансова дисциплина в страната, а това е най-важното за един финансов министър. Аз не бих изтеглил 16 млрд. външен дълг, но стъпките са в правилната посока, увери Дянков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5433 |30.06.2015 Ж. Дол за кметовете от ГЕРБ: Трябва да управляват . 0| 6352 |27.06.2015 Проф. Лилков и Тр. Трайков ще свалят ГЕРБ в София . 0| 4710 |26.06.2015 Миков: БСП не е временна като СДС, ГЕРБ и НДСВ . 0| 5501 |24.06.2015 БСП и ГЕРБ с общ кандидат за кмет на Кърджали?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads