Реклама / Ads
0| 4772 |27.06.2015 НОВИНИ

Гърция на референдум за спасителния план

.
Алексис Ципрас
Гръцкият премиер Алексис Ципрас предложи допитване на 5-ти юли да реши дали страната да приеме предложено от кредиторите споразумение, което да я спаси от фалит.
 
„Тези предложения, които ясно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство, показват, че целта на някои партньори и институции беше не жизнеспособно споразумение за всички страни, а вероятно унижението на цял народ”. Това каза Ципрас в телевизионно обръщение към нацията тази нощ. Той го направи часове, след като отхвърли предложенията, направени на страната от Еврозоната, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.   

Освен програма за икономии, те включваха и спасително финансиране за 15,5 милиарда евро през следващите пет месеца. Гръцкото правителство ще поиска удължаване с няколко дни на сегашното споразумение за спасителни заеми срещу реформи, което изтича на 30 юни, уточни премиерът. Преди да отпътува от белгийската столица вчера, той  обвини Европа, че изнудва страната му.

 Съобщението идва часове преди в Брюксел да се съберат финансовите министри на Еврозоната в последен опит за съгласие с Атина.  Без споразумение Гърция не може да плати следващата вноска от дълга си към МВФ от 1 милиард и 600 милиона с падеж  в полунощ във вторник.

Междувременно опозиционните партии обвиниха Ципрас в безотговорност. Те поискаха оставката му и предсрочни избори. Гръцкият парламент се събира на извънредна сесия днес, за да гласува по въпроса за провеждането на референдум.

По-късно през деня парламентът на Гърция публикува на официалния си сайт въпросите, които ще бъдат зададени на хората по време на предстоящия референдум в страната на 5 юли. В ЕС и еврогрупата посрещнаха решението за референдума с изненада и критики.„В съответствие с решението и предложението на министерския съвет към парламента, по предложение на премиера, на предлагания референдум гръцкият народ трябва да реши чрез гласуване, дали да приеме проектното споразумение на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд от 25 юни 2015 година, което се състои от два документа.

Първият от тях е „Реформи за завършване на текущата програма и след това“, а вторият – „Предварителен анализ на устойчивостта на дълга“, гласи съобщение на официалния сайт на парламента.
Гражданите, които отхвърлят предложенията на трите организации, ще гласуват с „отхвърлям/не“, а тези, които са съгласни - с „одобрявам/да“.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум се отзова негативно относно намеренията на Гърция да проведе референдум по въпроса за дълга, предаде РИА Новости.

„Аз съм много неприятно изненадан от решението на правителството на Гърция. Те видимо са се отказали от последните предложения на кредиторите. И на тази негативна основа те предложиха на парламента провеждането на референдум. Това е печално решение за Гърция. То затваря вратата за продължаване на преговорите“, заяви Дейсеблум.

Еврогрупата не планира да обсъжда референдума в Гърция, заяви от своя страна министърът на финансите на Белгия Йохан ван Овертвелтд.

„Ние не обсъждаме да планираме това днес. Планираме да обсъждаме програмното съдържание. Смятам, че стъпката да бъде питан народът какво мисли за това, против което се бори правителството, е достатъчно странна. Това ми се струва противоречиво действие“, заяви Овертвелтд.

Идеята в Гърция да бъде проведен референдум по въпроса за нормализирането на проблема с дълга и ултимативните искания на кредиторите не се харесва на никого, заяви премиерът на Испания Мариано Рахой. „Би било по-добре, ако бяхме постигнали споразумение. Най-лошото което би могло да се случи с Гърция и нейните граждани е излизане от еврото“, заяви Рахой. Той добави, че е дал указания на испанския министър на икономиката Луис де Гиндос , който ще вземе участие в срещата на Еврогрупата в Брюксел „да се опита до последно да продължи преговорите, с цел спасяване на ситуацията“.










Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5002 |26.06.2015 Гърция не се разбра с кредиторите . 0| 4716 |26.06.2015 Преговорите с Гърция се закучиха, Ципрас не отстъпва . 0| 5050 |25.06.2015 Станишев: Гърция трябва да остане в Еврозоната . 0| 4848 |24.06.2015 Гърция се запъна на предложение на кредиторите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads