Реклама / Ads
22| 4829 |13.01.2012 НОВИНИ

Дянков реже още отпуски на чиновници

.
Симеон Дянков
Вицепремиерът Симеон Дянков планира да намали отпуските на служителите в администрацията, за да не са привилегировани спрямо останалите работещи българи.
 

Вероятно това ще стане за сметка на почивката за ненормиран работен ден, пише “Труд”. Идеята обяви първи пред БНТ Бойко Борисов: “Един директор в министерство има 42-43 дни отпуск. Като се сложат празниците, 2 месеца в годината той не работи. Ако си музикант и 2 месеца не свириш, ще забравиш да свириш. Казал съм на Дянков да свикат след десетина дни, мисля, тристранката, и това да се постави като промяна и в законодателството. В частния сектор е 20 дни, в държавния сектор е двойно.”

 

Дянков дал на Борисов справка, че все още има над 20 000 залежали дни отпуск. Още в петък вицепремиерът свиква главните секретари на министерствата, за да умуват къде са натрупани най-много почивки.

 

В момента в администрацията максималният отпуск, който може да вземе чиновник, не е 43 дни, а само 32 (20 дни основна почивка и до 12 дни за ненормирана работа). До лятото на 2010 г. служителите имаха още до 15 дни в зависимост от длъжността и така можеше наистина да им се съберат до 47 почивни дни в годината. ГЕРБ обаче премахна този бонус, защото чиновниците бяха натрупали общо 2 166 699 невзети дни.

 

Източници от Министерския съвет заявиха, че Дянков най-вероятно ще редуцира бонуса за ненормирана работа, който е до 12 дни. Добавката обаче нямало да бъде премахната напълно, защото има служители, които наистина работят извънредно. Ще бъде въведен обаче строг контрол дали хора, които работят само от 9 до 17 ч, не си вземат неправомерно допълнителни почивни дни.

 

В самото Министерство на финансите де факто добавката от 12 дни е премахната, разказаха пред “Труд” чиновници. Всички подчинени на Дянков - и на трудово, и на служебно правоотношение, подписали графици само за по 20 почивни дни през 2012 г. А според Кодекса на труда работещите извънредно имат право на минимум 5 дни допълнителен отпуск.

“Ако се реши все пак да бъде премахнат бонусът за ненормирано работно време, задължително трябва да се регламентира извънредният труд и да се заплаща всяка минута отгоре”, коментира пред “Труд” Иван Нейчев, шеф на Професионалното обединение на държавните служители. В началото на седмицата той бе освободен от Министерството на финансите, където работеше като главен експерт, под претекст, че закриват длъжността му.

 

Нейчев съди Дянков в Комисията за защита от дискриминация, защото през 2011 г. чиновниците от финансите получаваха различен отпуск според вида на договора си. Хората на трудов договор можеше да си вземат 25 дни (20 дни плюс минимума от 5 дни за ненормиран труд, позволен от Кодекса на труда). А тези на служебно правоотношение само 21 дни (20 дни плюс 1 ден, въпреки че максимумът за тях е 12 дни). (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5693 |05.01.2012 Дянков вечеря с крехко агнешко . 15| 5571 |03.01.2012 Дянков бил глезеното дете на кабинета . 50| 7398 |02.01.2012 М. Димитров: Подкрепяме Дянков, Найденов да си ходи! . 126| 10374 |30.12.2011 Борисов: Дано Дянков да ме е чул вчера!...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads