Реклама / Ads
0| 3831 |19.06.2022 НОВИНИ

Дянков: Ще падне голям пазарлък по актуализацията на бюджета. Правителството има перспектива

.
Симеон Дянков Източник: стопкадър, bTV
Надявам се правителството да оцелее след вота на недоверие. Ще падне голям пазарлък по актуализацията на бюджета. Това прогнозира пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.
 

По думите му социалните мерки, за които се борят от правителството, могат да се случат и без актуализация.

 

Според Дянков това правителство има перспектива, ако успее да мине през следващите две-три седмици, които определено ще бъдат трудни за него: „Аз оценявам кабинета високо – премиерът се справя добре. Финансовата политика е по-лоша от средната, направиха се грешки с мораториума за енергийните цени, провежда се съдебна реформа. Мисля, че кабинетът има перспектива, ако оцелее след тези 2-3 трудни седмици“. 

 

Той смята, че една от малкото макроикономически мерки, които могат да помогнат срещу инфлацията, било да се инвестира в инфраструктура, но точно това не се прави. Дянков отчете, че парите за пътища не са залегнали в бюджета за тази година, а те са необходими.  

 

Запитан за задкулисието, за съмненията при изразходването на тези пари, бившият финансов министър обясни, че е трябвало да се каже, че средства в бюджета за тази година няма и че те ще дадат за 2023 г.

 

„Съгласен съм, огромна сума е, но не е трябвало да се обещава, ако минете по част от „Хемус“, ще видите, че там вече треви растат, още една такава година трасето се руши“, обясни Симеон Дянков.

 

Според него инфлацията няма да се успокои до края на годината, а България изостава, страната традиционно има по-висока инфлация: „Тя ще продължи да е висока и над 12%, може би около 14% на средна годишна основа“. Дянков смята, че на месечна основа може да стигне до 20%, но иначе ще е 14%. Според него при двуцифрена инфлация винаги могат да се очакват сътресения в икономическата, политическата и финансовата област.

 

Той смята, че увеличението на данъци е неизбежно.

 

Според него хората с ипотеки трябва да се радват, защото ще спечелят, след като ЕЦБ повиши лихвения процент, а тези, които искат да купуват жилища, трябва да побързат. В САЩ вече е обявено увеличение на лихвата и за юли. Дянков изрази очакване да е 2-2,5% над този в началото на годината, което ще оскъпи всички кредити и този процес ще продължи 2-3 години.

 

Според него финансовият министър Асен Василев е прав, когато иска да изтегли заем за погасяване на дълга сега, защото това ще е по-евтино, отколкото след година. След 3-4 месеца щяло да е по-скъпо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19673 |19.06.2022 Бивша певица на Слави: Срамът е голям! Вече въобще не е смешно . 0| 3156 |16.06.2022 П. Чолаков: Всичко на този етап са рисунки в пясъка, до следващата голяма вълна. Вероятно вървим към избори . 0| 3175 |13.06.2022 Мехмед Дикме: Най-голямата грешка на коалицията е, че не създаде управленска програма . 0| 3245 |10.06.2022 Делян Добрев: Най-голямото престъпление - да си пазаруваш депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads