Реклама / Ads
10| 3261 |24.02.2023 НОВИНИ

Симеон Дянков: Надеждата за правителство е в ”Демократична България”

.
Симеон Дянков
Ако има някаква надежда за съставяне на правителство, то ще е около партии, които искат влизане на България в Шенген и Еврозоната. ”Демократична България” е единственият политически играч, който се фокусира върху тази тема. Това заяви Симеон Дянков.
 

Съмнявам се, че ще имаме редовно правителство след предсрочните парламентарни избори на 2 април, защото големите партии гледам към местните избори в края на есета, прогнозира бившият вицепремиер и финансов министър.


Той коментира и скачането на цените в България: Цените растат, потреблението се свива. Инфлацията нараства, но в България тя е привнесена отвън, смята Дянков.


Той бе категоричен, че спекула в цените у нас има.


ДДС трябва да се върне на 20%, за да нямат фирмите свръхпечалби и да влизат повече пари в бюджета, смята още Дянков.


Според него по-реалната прогноза за влизане на България в Еврозоната е 2025 г. Дянков не вярва и на прогнозите за едноцифрена инфлация, каквато е целта на служебното правителство. Той обясни, че в България 2/3 от инфлацията се дължи на външни фактори и 1/3 на грешките на предишното редовно правителство. "Веднъж като се вдигне цената, трудно си свалят търговците и производителите цената на продуктите. В момента, в който се качват цените, тя няма да спадне и това виждаме в момента в България", отбеляза Дянков.


Според него много трудно може да повлияе държавата чрез натиск на пазара. Най-лесният начин да паднат цените е през бюджета. "В следващия бюджет, когато бъде внесен от служебния финансов министър, трябва ДДС-то да се качи на 20%, за да не се дава възможност за свръхпечалби на бизнесите", настоя Дянков.


"Спирането на субсидиите за търговските вериги и за бизнеса, цените на стоките ще спаднат", добави той. Симеон Дянков е на мнение, че в България няма достатъчно конкуренция на пазара. „Със сигурност в България има спекула, защото няма начин цените да бъдат такива“, каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3470 |23.02.2023 Първан Симеонов: Година след избухването на войната има реален риск от ескалация на конфликта . 17| 5399 |18.02.2023 Първан Симеонов от ”Галъп”: ПП-ДБ имат по-голям избирателен резерв от ГЕРБ-СДС-млади хора в София . 13| 3551 |17.02.2023 П. Симеонов: Санкциите по „Магнитски“ подсказват, че трябва да се търси стабилна евроатлантическа формула след 2 април . 2| 3304 |05.02.2023 Първан Симеонов: Предизборно ще има надприказване на тема ”Кой е виновен?”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads