Реклама / Ads
19| 5029 |16.11.2010 НОВИНИ

С.Дянков: Швеция да се учи от нас

.
Симеон Дянков
На среща с бизнеса еврокомисарят Кристалина Георгиева посочи Швеция като добър пример за справяне с кризата, докато финансовият министър Симеон Дянков заяви, че тази държава има какво да учи от България.
 

Георгиева посочи като добър пример за борба с кризата Швеция. „Те имат големи данъци и шведски социален модел, който би трябвало да ги погребе. 2009 година Швеция преживя най-тежката рецесия от 40 години насам, но за следващата година те се стремят към над 4 % растеж. Там правителството направи много сериозна данъчна реформа, която да насърчава хората да работят и заложиха по-голям данъчен кредит за хората над 65 години, премахна се данък лукс. Реформира се системата за получаване на социални и здравни осигуровки, имаше редица мерки към пазара на труда“, обясни еврокомисарят и наблегна, че “въпреки че правителството в Швеция предприе сериозни реформи, то беше преизбрано”.

Швеция има много какво да се поучи от нас, имаме най-добрата данъчна политика в ЕС. Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който се включи в среща с представители на бизнеса и правителството. Коментарът на министъра бе по повод изказването на еврокомисар Кристалина Георгиева. Дянков каза, че у нас в последните девет месеца безработицата пада. Според него „капиталът трябва да се фокусира върху перспективни сектори, които дават голяма добавена стойност, а не както в предишните няколко години – в сектори с малка добавена стойност – като строене на разни неща по Черноморието, които на всичкото отгоре трябва след това да ги махаме, защото са незаконни”.

Финансовият министър заяви, че в България икономическият ръст се вдига, макар че в Европа се забавя. Според него това, което става в Европа, у нас ще се отрази след шест месеца. „За радост две трети от нашия износ не е към Европа, а към Русия, Азия и Близкия Изток и от тази гледна точка ние сме в добра позиция. Така че не сме толкова зависими поне към момента от европейското развитие”, коментира той. Последните данни за третото тримесечие сочат спрямо първото и второто на миналата година, че икономиката генерира растеж. Това се случва за първи път от второто тримесечие на 2008 г., посочи Дянков. Той гарантира, че България няма да ползва заеми и че за следващата година бюджетният дефицит ще е под 3 % – така и ЕК няма да ни санкционира.

България е преминала през най-тежкото от кризата и вече е извън рецесията от американска гледна точка, каза пред бизнеса министърът на финансите Симеон Дянков. Той за пореден път изтъкна, че от 1 януари 2011 г. България ще е страната с най-ниско данъчно бреме. “Преди година България се водеше като държава, която ще затъне финансово, сега никой сериозно не говори за падането на валутния борд, и за България като за заплашена от фискална нестабилност”, посочи Дянков.

Според ЕК сивата икономика у нас е 12 %, изтъкна главният финансист на републиката и наблегна: “От тази година ние за първи път започнахме да правим БВП, включвайки сивата икономика. Всички ще кажат, че тя е по-голяма. Според други методологии – сивата икономика е между 20-30 %”, посочи Дянков. Според него ниската данъчна тежест е мярка срещу сивата икономика. “Трябва да дадем възможност на хората, които не искат да са в сивата икономика. С ниските данъци и по-добра работа на НАП нелегалният сектор ще намалее”, каза още финансовият министър.

Дянков наблегна и на рейтинговата система за университетите. „В следващите няколко месеца се надяваме да кажем – това е рейтинговата система. И не само това, но държавата тогава ще фокусира приоритетно финансиране върху по-доброто обучение, съответно парите, които сега отиват и са на брой студенти, да станат на брой студенти и качествено обучение на тези студенти. Това ако стане, а аз съм убеден, че това ще стане в идната година, ще бъде успех в системата на висшето образование и науката”, каза Дянков. Трябва да има повече приложна наука, науката принадлежи главно на науката. В някои науки, където има повече инвестиции или които са важни за страната, е хубаво да съществуват отделни институти, каза Дянков.

Финансовият министър отбеляза и проблема с държавната администрация. За 2001-2009 година броят на служителите в централната администрация се е увеличил с 40 000. А за последната година работещите в администрацията са намалели с 14 000.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4632 |10.02.2010 С.Дянков: Здравната реформа е трудна, но мен не ме е страх . 2| 5624 |01.07.2009 Швеция стана "началник" на Европа за 2-ри път . 33| 5006 |23.12.2008 С. Станишев пред "Таймс": За 2 години не можем да станем Швеция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads