Реклама / Ads
33| 4982 |23.12.2008 НОВИНИ

С. Станишев пред "Таймс": За 2 години не можем да станем Швеция

.
В България се увеличавали призивите, включително в средите на партията на Станишев, да се търси повече финансова подкрепа от Русия, която предлагала изгодни енергийни сделки чрез "Газпром", коментира "Таймс".
 

 

Вестник "Таймс" публикува днес статия въз основа интервю с българския премиер Сергей Станишев. В оригинал тя е озаглавена "Bulgaria needs time to defeat corruption, says Sergei Stanishev" . В нея Станишев заявява, че не е справедливо да се очаква страната му да е постигнала равнището на Швеция след само две години като член на ЕС. Всъщност той се опитва да убеди Брюксел да деблокира над 500 милиона евро помощи, които бяха замразени заради опасения от корупция. В България се увеличават призивите, включително в средите на партията на Станишев, да се търси повече финансова подкрепа от Русия, която предлага изгодни енергийни сделки чрез "Газпром", коментира "Таймс".

stanishev_taims.jpg

Четиридесет и две годишният Станишев, който се е дипломирал в Лондон скуул ъф икономикс и е председател на Българската социалистическа партия, изтъква, че Брюксел не оценява справедливо напредъка на България в борбата с корупцията, пише вестникът. "Винаги съм искал от международните експерти да оценяват и сравняват България с България. Не България с Холандия или Швеция с техните исторически традиции, демокрация и пазарна икономика, а България отпреди пет години с днешна България. Напредъкът й е впечатляващ. Амбицията на правителството е да ускори реформите. Има натоварен график за реформи - законодателни промени, организационни мерки, смени на служители и всичко останало - който малко правителства в Европа биха могли да спазват", цитира "Таймс" Станишев.

България изгуби 220 милиона евро помощи, защото ЕС изгуби доверие в агенциите за разпределение на тези фондове. Станишев замени ключови хора във вътрешното министерство и създаде независимо полицейско звено в опит да разбие вътрешноведомствената корупция, но има твърде малко съдебни дела за корупция на високо равнище и нито един осъден мафиот въпреки 150 гангстерски убийства, отбелязва "Таймс".

Станишев заяви, че в Брюксел се изкривяват правилата за някои страни, за да могат те да останат в еврозоната. С това той има предвид, че на България трябва да се даде повече време да реши проблема с корупцията, дори ако това означава да се облекчат строгите финансови предпазни мерки, коментира вестникът. "Има разлики у всяка страна членка в различни сектори. Например при макроикономическите показатели България се представя много по-добре по нормите на еврозоната, отколкото някои страни от еврозоната. Ако някоя страна в еврозоната има бюджетен дефицит, който далеч надхвърля заложения праг, дали тя днес би била изключена от еврозоната? Ето защо политическият контекст и ситуацията са важни", казва Станишев пред "Таймс".

Вестникът представя и позицията на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу. „Нужни са ни конкретни и убедителни резултати в съдебната реформа, борбата срещу корупцията на високо равнище и борбата срещу организираната престъпност. Моето послание към българските власти е, че процесът на реформи трябва по-скоро да се ускори, отколкото да се забавя. Отношението към България е като към всяка друга страна членка. Няма втора категория членки", цитира "Таймс" думите на Барозу.

stanishev_taims_2.jpg  снимки Вяра Йовева

Един от признаците за нарастващия натиск над Станишев да игнорира исканията на ЕС е изказване на българския външен министър Ивайло Калфин пред българския в. "Стандарт" тази седмица, в което той напада Брюксел и хвали Москва, смята авторът на статията във в. "Таймс". "Мисля, че начинът, по който Европейската комисия поддържаше диалог с България не е приемлив за една страна членка на ЕС", заявява Калфин. Той добавя, че руският външен министър Сергей Лавров му е казал, че съвместните енергийни проекти с България са негов приоритет, пише "Таймс".

Британският вестник цитира накрая социологическо проучване на Алфа Рисърч, според което 76 процента от анкетираните българи смятат, че критиките на ЕС към България за корупцията са основателни. (БТА)  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6086 |22.12.2008 С. Станишев: Не бива да си слагаме розови очила . 34| 5774 |20.12.2008 Станишев противопостави млекопроизводители на полицаи . 44| 4581 |27.11.2008 Опозицията се отказа от вот на недоверие към правителството на Станишев . 72| 8806 |23.11.2008 Сергей Станишев: Не ние, а хората искат да управляваме пак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads