Реклама / Ads
18| 6287 |31.08.2009 НОВИНИ

С. Дянков: Закриваме всички държавни агенции

.
90% е сивият сектор по митниците, а който пречи на новия начин на работа, ще си отиде оттам, обеща финансовият министър. С премиера Борисов най-често си говорим за бюджет, обяви по БТВ финансовият министър Симеон Дянков.
 
Последно си говорихме за здравеопазване, добави той.

Генерал Атанасов няма да получи назначение в "Информационно обслужване", защото там е добре да има повече експерти, а по-малко генерали, обясни той. Финансовият министър смята, че дружеството не работи по основната си задача - създаване на електронно правителство. Първите два доклада, които изискал, не получил по мейл, а на хартия. В това дружество трябва да има само 400 души, а администрацията да изчезне изцяло, категоричен беше Дянков.

Има идея за закриване на всички държавни агенции из България, те ще бъдат трансформирани в изпълнителни, като част от служителите им няма вече да са само в София, а ще се изтеглят към Пловдив, Ловеч, Стара Загора и други градове. За агенциите ще отговарят министрите, а хората, които трябва да предоставят услуги по линия на тези агенции, ще го правят по места, за да бъдат полезни. Проблемът им сега е, че никой не носи отговорност по тези структури, каза финансовият министър.

През следващите месеци в България ще станат такива промени, които не са се случвали в последните 20 години, обеща Дянков.

4 млд годишно изтичат в енергетиката, което е ужасяващо, каза финансовият министър. За мен това обаче е добре, защото течът ще бъде запушен и ще мога да разполагам с тези пари. Поне 1 млд е изтекъл за консултантски услуги по АЕЦ "Белене" на принципа от бетона към поляна, обясни още Дянков.

В митниците ще има големи промени - и организационни и кадрови, а системата ще се организира по нов начин. Пречещите на работата ще излязат оттам. По 12 млн лв седмично са загубите само от горива, отчете финансовият министър. Вкарва се електронно управление и на митническите обекти и в складовете за горива, защото се оказало, че частта на сивия сектор навсякъде е 90%.

Митниците и енергетиката са големите пера за оптимизиране на бюджета. 2010 г. от бюджетна гл.т. ще е по-трудна, защото ще се тръгне от нулата, но от икономическа  ще е по-благоприятна, защото кризата затихва, обясни С. Дянков.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4595 |27.08.2009 Висши държавници се канят да уважат Мадона . 13| 6049 |18.07.2009 Б. Борисов: Всички министри ще са от ГЕРБ . 12| 5076 |08.06.2009 Р. Петков: ГЕРБ играе с хора, които не знаят къде отиват, а ние предлагаме държавници . 1| 5046 |06.06.2009 Ветерани и държавни глави честват Деня „Д”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads