Реклама / Ads
2| 4236 |10.01.2024 НОВИНИ

Димитър Ганев: Навлизаме в турбулентен период, защото сeгa ще се решава дали ще има коалиционно споразумение

.
Димитър Ганев Източник: Стопкадър: bTV
"Навлизаме в много турбулентен период, защото сега ще се решава дали ще има коалиционно споразумение, кой министър остава или си тръгва - това ще породи напрежение между партньорите".
 

Това мнение изрази в ефира на bTV политологът Димитър Ганев.

 

Според него затишието от гледна точка на скандали и публични спречквания между партньорите в сглобката се дължи на празничните седмици, но предстоят още от същите или дори по-тежки противоречия.

 

"Има един много важен фундамент, който кара партньорите да започват лека полека първо да свикват помежду си и второ да разбират нещо много важно - общият им политически интерес. А той се състои именно в това мнозинство да стои и това Народно събрание да не бъде събаряно. Ще има ли някой от ПП-ДБ, ГЕРБ или ДПС по-добро представителство в следващото НС? Със сигурност, не", смята специалистът.





По думите му едни предсрочни парламентарни избори винаги носят потенциален риск от поява на нов политически субект.

 

"Това е най-изгодната политическа ситуация за всички и общият им интерес ги води към това да тушират скандалите. Ако си мислихме, че тази некоалиция виси на косъм, се оказа, че този косъм е доста дебел", обясни експертът.





"На президента вероятно няма да му се наложи скоро да назначава служебен кабинет. Можеше ли той да спре назначението на Гешев за главен прокурор? Можеше да го забави, но повечето конституционалисти казват, че това е по-скоро формален акт. По-важният въпрос е дали конституционните промени ще бъдат коригирани от КС или ще останат в този си вид. Освен това, в промените в конституцията е записано едно изречение - че правомощията на президента се ограничават", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4513 |10.01.2024 Атанас Атанасов: От есента съм готов и смятам, че имам качества за председател на НС . 4| 4341 |10.01.2024 Янаки Стоилов: Огромната част от проблемите в съдебната система не зависят от Конституцията . 2| 4309 |10.01.2024 Милен Любенов: И казусът със София ще влезе в преговорите за ротацията и регулаторите . 4| 4246 |10.01.2024 Вили Лилков: Ако кризата в СОС продължи по-дълго, и общината ще влезе в криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads