Реклама / Ads
61| 22962 |18.09.2020 НОВИНИ

Димитър Ганев: Целият връх на българската власт е работил за турското посолство

.
Димитър Ганев Източник: бТВ
Има властови заговор в България за предаването на Абдуллах Бююк на Турция. Това заявив сутрешния блок на бТВ журналистът Димитър Ганев, участвал в разследването на германското издание „Шпигел“. Имало е директен натиск от турското правителство да бъде предаден този човек. Бююк е обвиняван от властта в Анкара, че е човек на Фетуллах Гюлен, считан за враг на сегашния президент Ердоган.
 

Разследването на „Шпигел“ се базира на секретни грами на турското посолство в София. Няма как да посоча източниците, чрез които съм стигнал до тези документи. Имаме цяла групичка – министър-председател, главен прокурор, шефове на разузнаване, целият връх на българската власт, - заяви Ганев. Той е категоричен, че български политици са работили за турското посолство, а посланик Гьокче ги е „впрягал да вършат неговата работа“.

 

Припомняме, че Бююк е предаден на южната ни съседка преди четири години, обвинен е във връзки с организацията на Фетуллах Гюлен – ФЕТО. Бизнесменът е завел дело срещу страната ни. Германското издания припомни неговия случай – с твърдение, че премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган, след опита за преврат през 2016 г. 

 

"По-нататък не искам да продължавам, защото става наистина неприятно. Цялата комуникация между българската и турската страна показва, че България е една от страните, от която Турция си прибира хора, които иска. Има случаи в Молдова и Косово, но там наистина става дума за отвличания. В Молдова при задържането на 6-ма учители има жена, която заснема всичко. Турските власти не се срамуват от това, те се гордеят със своите действия. Не мога да кажа всичко от грамите, защото е добре да запазим достойнството на някои хора и безопасността на други.

Това не е екстрадиция, това е експулсиране от страна на българската власт, въпреки решението на съда, че такова не трябва да се извърши.", коментира още Ганев.

 

"Има властови заговор за предаването на един човек. Това е. На най-високо ниво", бе категоричен журналистът.

 

„Документите бяха потвърдени по много интересен начин. Ако турските власти искаха да прикрият българските си колеги, потвърждаването на автентичността на тези документи – нямаше да бъде възможно.“, каза журналистът. 

 

По думите на Ганев посланик Гьокче  е лобиратл  за експулсирането на Бююк. "По някакъв начин този човек да бъде заведен в Турция, след като има решение на две съдебни инстанции на българския съд, които отхвърлят молбата за екстрадиция с обяснението, че тя е политически мотивирана. Въпреки това турският натиск продължава и той се ожесточава около опита за преврат“, заяви Ганев. 

 

Той обясни, че след опита за преврат се провежда среща между турския посланик Сюлейман Гьокче, премиерът Бойко Борисов и шефовете на вътрешното и външното разузнаване. Следва среща и с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, обяснява Ганев, като уточнява, че грамите са доказателство за думите му. 

 

„Г-н Цацаров поема ангажименти към турския посланик, след което ги изпълнява. Той публикува отговор на двете разследвания, г-н Цацаров твърди, че си спомня за една среща, грамите твърдят, че е имало две срещи. Накратко, той поема ангажимент да провери след среща с шефовете на българското разузнаване – къде се намира Бююк и да направи среща с вицепрезидента Попова, от която да разбере дали има подадена молба за политическо убежище. Според един от документите, той си е изпълнил тези задължения“, заяви Ганев. 

 

Журналистът уточни, че в този период 90 турски граждани са били експулсирани по същата процедура.

 

Ганев опроверга категорично слуховете, че е свързан с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8194 |13.09.2020 Димитър Стоянов: Да разбирам, че герберската опорка с Решетников е несъстоятелна вече . 15| 5864 |05.09.2020 Родни писатели искат разследване на насилието над журналиста Димитър Кенаров . 12| 4136 |03.09.2020 АЕЖ осъди полицейското насилие над журналиста Димитър Кенаров . 42| 9157 |03.09.2020 Ето какво е причинила полицията на журналиста Димитър Кенаров на протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads