Реклама / Ads
2| 2889 |27.10.2021 НОВИНИ

Димитър Ганев: Вотът 2 в 1 и новият политически субект помагат за по-висока избирателна активност

.
Димитър Ганев Източник: БГНЕС
Два са факторите, които могат да помогнат за по-висока избирателна активност на изборите през ноември в сравнение с тези през юли - изборите 2 в 1 и това, че има нов политически субект /„Продължаваме промяната“/. Всеки нов субект успява да мотивира хора, които последните няколко пъти не са гласували. Това обясни пред БНР социологът Димитър Ганев от „Тренд“.
 

„Част от ефекта с гражданството на Кирил Петков е консумирана предварително. Какъв електорален ефект ще има, трудно е да се определи. От значение е това, че „Продължаваме промяната“ влязоха в кампанията с морална претенция. Развръзката на казуса нанася удар върху тази претенция. Трудно е да зададеш висок критерий на морална претенция в политиката и да я удържаш в дългосрочен план. Не защото си неморален човек, а защото някои събития и твои действия могат да бъдат прочетени от много хора като неморални“, коментира още той.

 

Според него проблем на Румен Радев не е указът за назначението на Кирил Петков, защото „ако президентът има истински противник, то това са цената на тока, инфлацията, повишаването на цените, мерките спрямо COVID-19“.

 

„Не смятам, че Анастас Герджиков може да спечели президентските избори, но смятам, че Румен Радев може да ги загуби. Разликата е качествена... На Радев му е недостатъчна само подкрепата на БСП, за да спечели. На него ще му трябват повече от 1 млн. гласа. При него има потенциал за отлив на гласове“, добави Ганев.

 

„Не мисля, че ще има прилив или отлив от която и да е партия. В момента разделение „управляващи“ и „опозиция“ няма при парламентарните избори. Такова разделение има при президентските, тъй като Радев е субектът на властта в момента... Радикалната позиция на „Възраждане“ спрямо COVID-19 може да им донесе бонус и те да доближат бариерата от 4%“, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7551 |20.10.2021 Димитър Кенаров: Всеки е длъжен да покаже сертификат във Виена, животът е нормален . 9| 3438 |12.10.2021 Димитър Бербатов ще търси правата си в съда . 9| 4470 |06.10.2021 Енергийният експерт Димитър Иванов: Изненадах се, че енергийният министър Живков остана на поста си . 7| 3332 |05.10.2021 Димитър Ганев: Важно е, кого ще подкрепи Лозан Панов на втори тур

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads