Реклама / Ads
5| 3660 |11.06.2021 НОВИНИ

Д-р Димитър Петров: Донорите на органи за трансплантация са били с фалшиви имена

.
Димитър Петров
Агенцията по трансплантации е проверила чуждите гражданите, донори и трансплантирани у нас, и проверката е показала, че голяма част от тях не съществуват, съобщи БГНЕС, като цитира заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров:
 

„Агенцията по трансплантации е пуснала чуждите граждани за проверка дали има такива. Получените отговори са, че няма такива лица. Проверката е направена по линия на МВнР. Пуска се запитване и външно проверява, но те не се намесват пряко, само правят запитването във връзка с трансплантацията.

 

Тези отговори са дадени на здравния министър по някое време, но той нищо не е предприел“, уточни зам.-министърът. На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов заради съмнения за извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори:

 

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

 

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев, но в началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение до приключване на производството по жалба на Спасов.

 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства:

„Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

 

Д-р Петров също така заяви, че Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3717 |10.06.2021 Димитър Аврамов: Прокуратурата стои самотна в битката срещу българското общество . 12| 3536 |10.06.2021 Димитър Ставрев: Армията е функция на държавата - продънена и прогнила от корупция . 4| 13582 |09.06.2021 Димитър Стоянов: Службите за сигурност подадоха преписки за Божков, но къде са преписките за Пеевски и Желязков? . 0| 7653 |02.06.2021 Димитър Стоянов развенчава митовете, насадени от бившите управници: Навсякъде има проблеми!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads