Реклама / Ads
1| 3831 |05.10.2023 НОВИНИ

Димитър Събев за споразумението с енергетиците: Оставени са големи врати в полето

.
Димитър Събев
"Протестът отиде по-далеч, отколкото можеше да се предположи. Негативните настроения на миньорите са раздухвани, те са разпалвани. Може би това ще е само началото на края, началото на недоволството."Това мнение изрази пред БНР Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН. Той е участник в съвместно изследване и анализ на БАН и СУ на демографското и социално развитие на региона на "Марица Изток".
 

Хората изразяват своите тревоги - да имат предвидимо бъдеще, допълни той. По думите му не може да се осигури безпроблемно съществуване на миньорите, защото общото движение в Европа е към декарбонизация, а пазарните механизми са силни и "можем само да ги посмекчим оттук-оттам".

Когато говорим за въглищна енергетика в България, говорим за амалгама от много различна собственост и различна производителност на труда, изтъкна Събев.

 

Според него трябва да се прави разграничение между тези централи и е назряло закриването на някои от тях, "особено на по-малките".

 


По силата на сключения през 2001 г. договорки при продажбата на ТЕЦ "Марица Изток" - 1 и 3, България всяка година плаща стотици милиони, близо милиард, за двете американски ТЕЦ, коментира Димитър Събев.

 

"Това са едни големи пари. Тези големи пари в години на нормално функциониране, без ексцесивно големи цени на пазара, тези плащания, субсидии от страна на държавата, гарантираха, че американските ТЕЦ ще останат да работят с печалба, ще продължат да функционират. Тези договори, сключени през 2001 г., изтичат – единият в началото на 2024 г., а другият – през 2026 г. България, ако под някаква причина бъде подлъгана да продължи да прави тези плащания, въпреки че не е длъжна, ще си бъде чисто наша вина. Ако тези ТЕЦ бъдат оставени на свободния пазар и техните икономически параметри се влошат, трябва ли ние като общество и данъкоплатци да отделяме всяка година стотици милиони и милиарди лева, които можеха да се използват за образование и здраве?"

 

Постигнатото споразумение с правителството, което бе гласувано от парламента, Димитър Събев нарече "доста витиевато, може би са оставени големи врати в полето, за да може да се варира".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6605 |05.10.2023 Скандал в началото на заседанието на парламента - Тошко Йорданов скъса споразумението между власт и миньори . 6| 4865 |05.10.2023 КНСБ обвини ”Възраждане” и ИТН в разцепване на протеста. Тошко Йорданов скъса споразумението между протестиращи и управляващи . 13| 24765 |05.10.2023 Васил Велев за миньорите: Да не им дават 36 заплати накуп, а добавки - щом започнат нова работа . 3| 3840 |05.10.2023 Експерт: България рискува да загуби 6 млрд. евро, ако оттегли териториалните планове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads