Реклама / Ads
13| 24672 |05.10.2023 НОВИНИ

Васил Велев за миньорите: Да не им дават 36 заплати накуп, а добавки - щом започнат нова работа

.
Васил Велев
„Бизнесът може да участва в промяната на икономическия облик на въглищните региони с предоставяне на нови качествени работни места и инвестиции в посока въглеродна неутралност и кръгова икономика. Заради това поискахме и срещата с премиера и министъра на енергетиката, за да се даде рестарт на инициативата за набиране на инвестиционни намерения. Приканваме всички колеги инвеститори от страната и чужбина до 6 ноември да заявят инвестиционни намерения.
 

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Васил Велев – председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал. Той уточни, че става въпрос за инвестиции в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, както и в прилежащите на въглищните региони общини в съседните области.

 

Няма да има никакви проблеми с намирането на работа на освободените във въглищните региони работници и специалисти. Проблемът е с равнището на тяхното възнаграждение.

 

Велев посочи, че в икономическа дейност „добив на въглища“ средният осигурителен доход е 2873 лв, докато за страната средно е 1428 лв.

 

„При тази ситуация много трудно може да се намери работно място със съпоставим доход. Трябва да се насърчат работниците да си търсят друга работа, като известно време им се изплащат такива добавки“, смята представителят на бизнеса.

 

Вместо да им се дават 36 заплати накуп, за да не работят, трябва да им се плаща към заплатата, когато и ако работят, така че да няма спад на доходите им, когато те си сменят работата.

 

„Така те ще бъдат насърчени да си търсят друга работа, а не да чакат да ги съкратят“, допълни Велев.

 

Той добави, че повсеместно в България има огромен недостиг на работна ръка, а в Маришкия басейни работят 12 хиляди души.

 

По думите на Велев трябва да бъдат отпуснати и средства за преквалификация на работещите във въглищните централи.

 

„Стара Загора е областта с най-ниска безработица. Там има добре развита индустрия – машиностроене, електротехника, строителство, IT. Всичките предприятия в тези сектори средносрочно и дългосрочно изпитват глад на човешки ресурси“, посочи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3752 |05.10.2023 Експерт: България рискува да загуби 6 млрд. евро, ако оттегли териториалните планове . 2| 3932 |05.10.2023 Румен Драганов: Идва ли краят на услугата олинклузив? Не, ще го има! . 39| 27891 |05.10.2023 Експертът Георги Ангелов: Въглищните централи ще са резерв и балансьор. Перките, газът и соларите ги смачкаха . 26| 9749 |05.10.2023 Проф. Дилян Николчев за ФрогНюз: Светият Синод доброволно предостъпи българска канонична територия на Руската православна църква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads